Zanimivosti

Kuharske čarovnije za lepoto

Mateja Bevk
27. 2. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izpovejte svoji koži ljubezen z naravnimi, varnimi, nestrupenimi izdelki za osebno nego. Skuhajte si kozmetiko, ki vas bo navdušila. Postopki izdelave domače kozmetike niso nič bolj zapleteni, kot je kuhanje hrenovke ali jajca. Preprosto zmešate navedene sestavine in že se bo pred vami pojavil lonček najboljše kreme ali negovalnega mila, ki nič ne izsuši kože.

Običajne sestavine za pripravo domače kozmetike niso drage in jih zlahka najdete v trgovinah, lekarnah, drogerijah, pri čebelarju. Zmešajte jih po naslednjih receptih, pri čemer naj vas posebej opozorimo, da ne vsebujejo konzervansov, zato bodite previdni, da svojih izdelkov ne onesnažite z bakterijami, hranite jih v hladilniku in porabite najpozneje v dveh do treh tednih (razen mila).

Domače glicerinsko milo

Za izdelavo domačega mila potrebujete 500 gramov glicerina, veliko posodo za segrevanje, leseno ali kovinsko kuhalnico za mešanje, velik nož, pršilno stekleničko z alkoholom, plastične vrečke in kalupe. Glicerin narežite na majhne kocke in ga med neprestanim mešanjem segrevajte toliko časa, dokler ni popolnoma staljen. Odstavite s štedilnika. V glicerinsko maso vmešajte dodatke po želji: grobo sol za učinek pilinga, od tri do pet kapljic kateregakoli eteričnega olja, barvilo … Pripravite kalupe in jih do vrha napolnite z glicerinsko maso. Počakajte približno minuto, nato polne kalupe poškropite z alkoholom. Ko se milo ohladi, odstranite kalupe. Milo, ki ga ne boste takoj porabili, zavijte v plastične vrečke in shranite v temnem in suhem prostoru.

Preprosto rdečilo za ustnice

Le katera ženska si ne želi zapeljivih, naličenih ustnic? Zdaj jih boste lahko obarvale tudi z naravno šminko, ki ne vsebuje umetnih barvil. Zanjo potrebujete naslednje: četrt skodelice čebeljega voska, četrt skodelice ricinusovega olja, dve jedilni žlici sezamovega olja, sok rdeče pese. Priprava: V kozici stalite vosek. Odstranite z ognja in dodajte olji. Dodajte še poljubno količino soka rdeče pese - odvisno od tega, kako intenzivno barvo si želite.  Tako, šminka je narejena!

Balzam za ustnice

Podobno kot šminko lahko skuhate tudi balzam za razpokane ustnice. Potrebujete tri jedilne žlice nastrganega čebeljega voska, pet jedilnih žlic osnovnega olja (sončničnega, ricinusovega ali jojobinega), šest ali sedem kapljic eteričnega olja (limona, limeta, grenivka, pepermint) in eno čajno žličko medu za okus.

Navodilo za pripravo: V kozici stalite vosek in nosilno olje med stalnim mešanjem. Odstavite z ognja, dodajte med in eterično olje. Temeljito premešajte. Nalijte mešanico v posodice in počakajte vsaj 20 minut, preden jih zaprete.  

Kopalne kroglice oziroma piškotki

V trgovinah lahko sicer kupite najrazličnejše kopalne pripomočke, ki ustvarijo v kadi bogato peno, a največji užitek boste doživeli z doma pripravljeno kopalno kozmetiko.

Za 24 kroglic potrebujete: dve skodelici morske soli, pol skodelice sode bikarbone, pol skodelice koruznega škroba, dve jedilni žlici sončničnega olja, eno kapsulo vitamina E, dve jajci, od pet do šest kapljic eteričnega olja po vaši izbiri. Priprava: segrejte pečico na 180 stopinj. Vse navedene sestavne zmešajte v testo in ga oblikujte v majhne kroglice. Polagajte jih na papir za peko in jih pred pečenjem pokapajte z limoninim sokom (po želji). Pecite jih 10 minut oziroma dokler rahlo ne porjavijo. Ohladite. Za eno kopel zadostujeta do dve kroglici.

Dezodorant

Ne boste verjeli, vendar si tudi dezodorant lahko zamešate sami. Takšnega, ki je povsem neškodljiv za kožo in zdravje - pa še lepo diši!

Sestavine: Osem žlic koruznega škroba, štiri žlice sode bikarbone, dve žlici tekočega klorofila, štiri žlice vodke, štiri žlice destilirane vode, 225 g čebeljega voska, od 10 do 15 kapljic vašega najljubšega eteričnega olja. Priprava: Stalite vosek na nizki temperaturi. V posodi dobro premešajte škrob, sodo, vodko in destilirano vodo ter vse skupaj dodajte vosku. Dodajte še klorofil in eterično olje. Nalijte v kalup in shranite v neprepustno zaprti posodi. 

Čisto preprosto vlažilno pršilo za lase

Zakaj bi zapravljali za drage kupljene izdelke, ko pa si pršilo za vlaženje pričeske zlahka pripravite doma. Potrebujete samo eno ali dve limoni in dve skodelici tople vode.

Priprava: Razrežite limoni, položite ju v kozico in prekrijte z vodo. Vre naj toliko časa, da ostane le še polovica tekočine. Ohladite in precedite. Nalijte v stekleničko z nastavkom za pršenje in shranite v hladilniku. Uporabljajte po potrebi, idealno je v zimskih dneh, ko suh zrak izsuši lase.

Galenova krema

Galen je bil starogrški zdravnik, ki je eksperimentiral tudi s kuhanjem negovalnih krem. Njegova krema je še vedno osnova vseh krem v kozmetiki in brez posebnega znanja si jo lahko pripravite tudi sami v pol ure. Primerna je za obraz in telo. Potrebujete: 60 ml olivnega olja, 30 ml destilirane vode, čaja ali hidrolata, 7 g čebeljega voska. Priprava: V vodni kopeli raztopite čebelji vosek in olje, pri tem temperatura olja ne sme presegati 40 stopinj Celzija. Odstavite. Mešanici dodajte toplo destilirano vodo, čaj ali hidrolat ter mešajte toliko časa, da se mešanica začne ohlajati in zgoščevati. Vanjo lahko po želji vmešate tudi eterična olja (od 10 do 20 kapljic za obraz, do 100 kapljic za telo). Kremo shranite v čist lonček in jo hranite v hladilniku. Porabite v treh tednih.

Morda niste vedeli?

Tekoči klorofil: Klorofil sodeluje pri stimulaciji krvnega obtoka ter oskrbi s kisikom. V tekoči obliki ga lahko dodajate tudi kozmetiki. Kupite ga lahko v nekaterih lekarnah ali spletnih trgovinah (EnaA).

Hidrolat: Hidrolati so pridobljeni z destilacijo listov, cvetov ali delov različnih rastlin in so bolj blagi od eteričnih olj. Lahko jih dodajate kopelim, jih uporabite za pripravo naravnih kozmetičnih izdelkov namesto običajne vode, jih imate za dezodorant, osvežilno pršilo oziroma tonik za obraz. So tudi odlično pršilo za perilo pred likanjem ali osvežilec prostorov. V Sloveniji je na voljo več znamk hidrolatov, denimo Amalu, na policah trgovin pa jih poiščite v bližini eteričnih olj.