Zanimivosti

Vrelci v globinah oceana

J.P.
27. 2. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski znanstveniki so na oceanskem dnu na območju Karibov globje kot kjer koli do sedaj odkrili sklop hidrotermalnih vrelcev.

Ekipa je poslala daljinsko upravljano vozilo (ROV) v Kajmanski jarek na poprej neznano območje, 5000 metrov pod površjem. Posnetki prikazujejo, kako se kot dim iz hidrotermalnih vrelcev deset metrov visoko vije temna voda. ROV, znan kot ISIS, je bil pazljivo usmerjan med vrelci, medtem pa fotografiral in zbiral vzorce. Njegov delovnik šteje 24 ur. Eden izmed ljudi, ki so ROV upravljali, je pripomnil, da ga je prizor spomnil na industrijske Midlands v Veliki Britaniji.

Hidrotermalni vrelci so ena izmed najnenavadnejših pritiklin globokega oceana, skrivnost pa so bili vse do sedemdesetih let dvajsetega stoletja. Od takrat je bilo odkritih 200 takšnih območij po svetu, vključno z Južnim oceanom in Atlantikom. V Kajmanskem jarku so jih odkrili šele pred tremi leti. Eden izmed njih, znan kot Beebe, je veljal za najglobljega vse do tega nedavnega odkritja. Izločana voda meri 401 stopinj Celzija, kar je ena izmed najvišjih temperatur tovrstnega izvora na svetu.