Zanimivosti

Temna materija, nevidna tvar vesolja

J.P.
26. 2. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Fiziki so morda odkrili trdne dokaze za obstoj temne materije. Temna materija velja za nevidni večinski del mase vesolja. Številčno razmerje med temno in navadno materijo je šest proti ena v prid prve, četudi je ne moremo videti.

Obstoj temne materije je bil prvič zastavljen v tridesetih letih dvajsetega stoletja kot nujni člen v razlagi delovanja vesolja. Vseeno pa znanstveniki še niso uspeli neposredno opazovati temne materije oziroma doreči njenega sestava, vendar pa se je mogoče nadejati odkritij z novim inštrumentom, alfa magnetnim spektrometrom.

Ta dva bilijona dolarjev (en in pol bilijon evrov) vredna naprava, nameščena na Mednarodni vesoljski postaji, bo nudila prvi vpogled v temno materijo. Njena naloga je opazovati trke delcev, nato pa poročati kaj ti delci so in koliko energije so vsebovali. Če bo pri pravi energiji vsebovanih dovolj pozitronov, bo mogoče soditi o prisotnosti temne materije. Tu pride v poštev teorija, ki predpostavlja, da je temna materija zgrajena iz WIMPS, torej velikih delcev, katerih medsebojna interakcija je šibka. Ti so drug drugemu antimaterija, ki s trki ustvarja elektrone in pozitrone. Prvih odkritij alfa magnetnega spektrometra se gre nadejati v prihajajočih tednih.