Zanimivosti

Mozilla v boj z Androidom in Iosom

STA
25. 2. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška neprofitna organizacija Mozilla Foundation je v nedeljo napovedala, da bo težko pričakovana različica operacijskega sistema za pametne mobilnike Firefox na voljo sredi letošnjega leta. S tem bosta trenutno vodilna, Googlov Android in Applov Ios, dobila novo konkurenco, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mozilla, ki se zavzema za odprt razvoj spletnega sveta, je prvo komercialno različico Firefoxa OS predstavila na predvečer letošnje izvedbe svetovnega kongresa mobilne telefonije v Barceloni.

Pametni mobilni telefoni s sistemom Firefox OS naj bi bili videti podobni tistim z drugimi sistemi torej z vrsto aplikacij, ki bodo na voljo v spletni trgovini, in aplikacijo za zemljevide, razvito s strani finske Nokie.

V Mozilli pojasnjujejo, da so že pritegnili 17 mobilnih operaterjev, med katerimi so Sprint, China Unicom, KDDI, Singtel, Telefonica, Telenor in Deutsche Telecom.

Z namenom priti do mobilnikov z nameščenim sistemom Firefox OS pa že sodelujejo z južnokorejskim proizvajalcem LG in kitajskima TCL in ZTE, tekom letošnjega leta naj bi se pridružil še prav tako kitajski Huawei.

Mobilniki naj bi imeli vgrajene čipe Qualcomm Snapdragon, prvi naj bi bili na voljo poleti, najprej v Braziliji, Kolumbiji, na Madžarskem, v Mehiki, Črni gori, na Poljskem, v Srbiji, Španiji in Venezueli.

Googlov Android po podatkih analitske hiše Canalys zaseda 69-odstotni delež na svetovnem trgu pametnih mobilnikov, Applov Ios pa 22-odstotni delež. Za tretje mesto se sicer že poteguje več operacijskih sistemov - Microsoftov Windows Phone, Blackberry, Firefox in Samsungov Tizen.

Podjetje Blackberry, do nedavnega znano pod imenom Research In Motion (RIM), je prav pretekli mesec predstavilo novo različico sistema Blackberry - BB10. Z njim in novim mobilnikom Blackberry Z10 si želi povrniti nekdanjo veljavo na trgu pametnih mobilnikov.

Analitiki ob vsem tem poudarjajo, da je za uspeh novega operacijskega sistema za mobilnike poleg podpore operaterjev in proizvajalcev potrebna tudi podpora s strani razvijalcev programske opreme in ponudnikov vsebin.