Zanimivosti

Hujšate? Pijte beli čaj in vse bo lažje!

Vera Ramšak
19. 2. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Brez posebnih diet, ki bi predpisovale dnevne jedilnike, se bodo po zaslugi te opojne in okusne vroče kapljice maščobne celice v vašem telesu topile kot za stavo.

Kako nekaterim uspe že do februarja izgubiti vse praznične kilograme? Pijejo beli čaj! Brez posebnih diet, ki bi predpisovale dnevne jedilnike, se bodo po zaslugi te opojne in okusne vroče kapljice maščobne celice v vašem telesu topile kot za stavo. Zato ni razloga, da ne bi začeli leta zdravo, s skodelico belega čaja, tudi vi!

Kitajci so že v času dinastije Ming uživali ob srkanju belega čaja, Evropejci pa šele spoznavamo vse koristi, ki jih pitje tega napitka prinaša.

Kaj je v resnici beli čaj?

Vsi čaj prihajajo z istega grmička - to je Camilla sinensis. Kakšen čaj - črni, zeleni ali oolong - bo končal v vaši skodelici, pa je odvisno od tega, kaj se zgodi po trganju čajnih lističev. Črni čaj dobi svojo značilno temno barvo in aromo zaradi zapletenega procesa fermentacije, ki vključuje izpostavljanje zdrobljenih čajnih lističev zraku za točno določeno število minut. Lističi, iz katerih nastane po okusu in barvi nežnejši zeleni čaj, niso fermentirani, temveč jih le izsušijo na vročem zraku in na hitro parijo ali popražijo v ponvi. Čaj oolong je nekaj vmes, zato so lističi zanj delno fermentirali, kar jim daje značilno rdečkasto barvo in »rožni« okus.

In kako je z belim čajem? Naredijo ga iz nezrelih čajnih lističev, ki jih oberejo zgodaj spomladi, tik preden bi se brstiči razcveteli. Ime »beli« je dobil zaradi srebrne ovojnice na brstičih, ki se obarva belo, ko čaj posušijo. To počnejo na najnežnejši mogoč način, in sicer tako, da lističe sušijo s paro. Rezultat je čaj s sladko, svilnato aromo in bledo barvo.

Najboljši čaj za hujšanje

Beli čaj je najboljše, kar čaj sploh lahko ponuja - vsebuje največ zdravih antioksidantov, ki med drugim ubijajo rakave celice, pomagajo telesu krepiti imunski sistem, nižajo krvni tlak in holesterol ter preprečujejo nalaganje zobnega plaka, ki povzroča karies. 

Tudi če ste zdravi in želite zgolj izgubiti nekaj kilogramov, je beli čaj pravi napitek za vas. Preprečuje namreč nalaganje maščobnih celic v telesu, pospeši izgorevanje kalorij in celo pozitivno vpliva na duševno počutje.

Najbrž ste že veliko slišali o vseh koristih, ki jih za zdravje ponuja zeleni čaj. Dobra novica je, da beli čaj v vsem dobrem kar trikrat (!) prekaša zeleni čaj!

Pa si pobliže poglejmo, zakaj je beli čaj tako zelo uspešen pri hujšanju:

-         Preprečuje celicam v telesu, da bi shranjevale maščobe.

Beli čaj namreč preprečuje razvoj maščobnih celic in tako se presežek maščob ne more naseliti okrog vaših bokov, stegen ali zadnjice. Še več! Pomaga tudi pri izgorevanju starih maščobnih celic.

-         Pomaga kuriti kalorije.

Beli čaj vsebuje kofein, ki pospešuje presnovo. To pomeni, da bo vaše telo z njegovo pomočjo hitreje porabljalo energijo. Ker sam čaj ne vsebuje kalorij, ga imenujejo tudi napitek z negativno kalorično bilanco.

-         Zavira apetit.

Kadar nas med dieto napade lakota, se je težko upreti skušnjavi. S pomočjo belega čaja pa to ne bo več problem, saj napadov lakote preprosto ne bo!

Zakaj za hujšanje piti beli čaj namesto drugih kofeinskih napitkov, kot sta kava in črni čaj, ki vsebujejo celo več kofeina?

Razlog je preprost - beli čaj vsebuje najmanj kofeina od vseh pravih čajev, a kljub temu najmočneje učinkuje na hujšanje. Če spijete preveč kave in črnega čaja, lahko kmalu začutite tudi negativne učinke kofeina - tresavico, anksioznost, glavobol, nespečnost … Z belim čajem, ki ga lahko pijete skodelico za skodelico vse do večera, se vam to ne more zgoditi.

Kakšen je okus belega čaja?

Božanski! Označujejo ga kot nežen, svež okus, ki malce spominja na jasmin, s cvetlično aromo. Ker je že po naravi rahlo sladkast, se boste zlahka odpovedali sladkanju s sladkorjem ali umetnimi sladili ter dodajanju mleka.

Tisti, ki prisegajo na črni ali oolong čaj, imajo pogosto obarvane zobe. Z belim čajem se tej težavi izognemo, saj v njem ni veliko taninov, ki bi puščali temne lise na zobeh. Še več! Zaradi fluoridov, ki jih vsebuje, je beli čaj odlično pomagalo pri skrbi za zobno higieno.

Kdaj pijemo beli čaj?

Beli čaj lahko pijemo od jutra do noči. Idealna količina bi bila od štiri do šest skodelic na dan, vsak dan.

Kako pripravimo beli čaj?

Pri nakupu belega čaja je bolje izbrati lističe in ne čajnih vrečic. Če želite seči po najboljšem (in seveda najdražjem) belem čaju, je to Silver Needle. Cenejši, a vseeno odličen, pa je tudi White Peony Tea.

Za kuhanje uporabite filtrirano vodo, ki jo zavrite, potem počakajte, da se malce ohladi, ker bo sicer veliko antioksidantov uničenih in okus čaja bo trpek.

V skodelico odmerite žličko čaja, prelijte z vodo in počakajte od dve do tri minute. Čajne lističe lahko celo večkrat uporabite in vsakič bo okus drugačen. Kitajci, na primer, verjamemo, da je drugi prevretek belega čaja najboljši. 

Študija ljudi, ki so deset tednov vsak dan pili beli čaj, je pokazala, da so izgubili 10 odstotkov svojega obsega pasu!

Nasvet dr. Oza

Tudi sloviti dr. Oz, katerega nasvete smo lahko v njegovi oddaji spremljali tudi na slovenski televiziji, prisega na beli čaj. O belem čaju ima same pohvalne besede in svetuje takole:

-         Na dan spijte vsaj dve skodelici belega čaja.

-         Pijte še vroč čaj, ker tak vsebuje največ zdravih učinkovin.

-         Čaju ne dodajajte ničesar, sploh pa ne mleka!