Zanimivosti

Karnevalsko vzdušje v Sloveniji

Benjamin Kračun
9. 2. 2013, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub zimi in mrazu je nastopil čas, ko se bomo zabavali in si nadeli maske. Začele so se in bodo še trajale pustne povorke, pustna rajanja bodo potekala dolgo v noč ...

Zgodovina pusta in slavljenje pusta ne seže samo v Slovenijo, pač pa karnevali potekajo povsod po svetu. Daleč najbolj odmeven in eleganten je pustni karneval v Benetkah. Tik ob njemu in na drugi strani sveta se bohoti pustni karneval v Braziliji v Rio de Janeiro, ki se je pričel 8. februarja in traja vse do 12. februarja. Bogati kostumi in že tradicionalne beneške maske, ritem sambe in nepozabna doživetja vsakega obiskovalca.

Le kdo si ne želi malo sprostitve in 'žuranja' ob dobri glasbi?  V tempu, ki ga narekuje današnje življenje vsi rabimo sprostitev. Še preden se pomlad popolnoma prebudi je tukaj prva priložnost, da se razživimo in doživimo svet v maskah in malo drugače.

Ne smemo mimo zelo bogate zgodovine pusta v naši deželi. Povsod po Sloveniji je vsem poznan Ptujski karneval. Pustna rajanja in pustna doživetja, ki navdušijo vsakega obiskovalca. Najboj znana slovenska maska je slovenski kurent, ki je značilen za vzhodno Slovenijo. Kurenti po tradiciji odganjajo zimo in zlo, kličejo pa pomlad in dobri letini. Poznana sta dva kurenta, markovski in haloški.

Ni pusta brez krofa. Pustna slaščica je do nas prišla iz flamskih dežel. Ob praznovanju pusta so se običajno pekli flancati, krofi in druga hrana, za katero je bilo značilno, da je mastna. V preteklosti so se krofi cvrli v svinjski masti. Nekatere gospodinje še danes ohranjajo tradicijo peke v svinjski masti, bolj moderne gospodinje pa krofe cvrejo v rastlinskem olju. Vsaka gospodinja ima svoj skrivnosten recept za pripravo krofa, največji 'dosežek' vsake pa je zlata kronica, ki nastane ob cvrtju. Trendi v razvoju kulinarike so se zelo spreminjali in peki krofov so krof obogatili in ga polnili s čokolado, vanilijevo kremo in oblili z različnimi kremami in prelivi. Še vedno in daleč najbolj priljubljen pa je krof polnjen z marmelado.

Tradicija običajev in kulinarike je v Sloveniji zelo bogata. Naj živi z nami in v našem duhu. Osvobodite duha in zaživite vikend v maskah.

Iz moke, kvasa, sladkorja, masla, rumenjakov, soli, mleka, limonine lupinice in soka pomaranče pripravimo kvašeno testo kot za pustne krofe, naj bo le bolj redko. Ko je testo pripravljeno, ga damo vzhajati. Naj naraste za dvojno količino. S pomočjo jedilne žlice zajamemo v testo in položimo žličnik v vroče olje, da zlato sasijejo. Ko so ocvrti jih položimo na vpojni papir, ki popije odvečno olje. Po nekaj minutah jih prestavimo na sveži papir in posipamo s sladkorjem. Lahko je tudi vanilijev. Za sladkokusce priporočam, da jih oblijete s čokolado in posipate s sladkimi barvnimi mrvicami.

Mi smo se odločili, da ne bomo pripravili krofov, ampak pustne ocvrte miške.

50 dag bele moke

3 dag kvasa

10 dag masla

2 dl mlačnega mleka

5 dag sladkorja

4 rumenjaki, sol

naribana limonina lupinica

sok 1 pomaranče

50 dag maščobe za cvrtje

sladkor v prahu za posip

Želim vam veselo peko in veliko norčij.