Zanimivosti

Kako izdelati toplo gredo?!

Marija Piškur
7. 2. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rastlinjak si lahko privoščijo na vrtu le redki posamezniki, topla greda pa je za marsikaterega ljubiteljskega vrtnarja nekaj samoumevnega.

Zlasti vse tiste, ki prisegajo na doma pridelano zelenjavo, lahko reši iz mnogih zadreg pri vzgoji sadik in tudi zgodnja solata se ob koncu zime še kako prileže. Če pa sodite med tiste, ki ste s postavitvijo tople grede odlašali, za takšno delo niste imeli časa ali pa na vrtu niste našli prostora zanjo, se boste po tehtnem premisleku morda le odločili zanjo. Toliko lažje, če vam bomo pri tem malce pomagali.

Morda bi se izdelave tople grede morali lotiti že jeseni, toda kaj, ko je nagajalo vreme in je bilo drugega dela preveč. Ker rastline februarja večinoma še počivajo, za sejanje pa je že čas, navodilo za izdelavo in postavitev tople grede ne bo odveč. Tudi če je ne boste postavili letošnjo pomlad, vam bodo nasveti enkrat že prišli prav.

Toplo gredo lahko izdelamo iz različnih gradiv. Najbolj znan in najpogosteje uporabljan je les, ki pa ima to slabo lastnost, da slabo prenaša vlago in zato ni dolgo obstojen, če ga ne zaščitimo s kakšnim premazom, ki mora biti ekološko neoporečen. Ker les dobro zadržuje toploto, ni drag in je delo z njim lahko, je za izdelavo majhne tople grede na majhnem vrtu več kot primeren.

Ogrodje tople grede je lahko narejeno tudi iz aluminija, ki je sorazmerno poceni material, žal pa nima dobrih izolacijskih lastnosti. Ker je lahek, greda, narejena iz njega, tudi ni dovolj stabilna, razen če jo dodatno pritrdimo v podlago.

Tisti, ki prisegajo na trdnost, bodo ogrodje svoje tople grede zagotovo sezidali iz opek ali ga zabetonirali. Opečnato ogrodje je sicer toplo in posevke ščiti pred vetrom, mora pa biti pozidano iz opek, ki so odporne proti mrazu, ali pa ga je treba ometati. Betonsko ogrodje potrebuje čvrste temelje in natančno izdelavo, da se pokrovi tesno prilegajo ogrodju. Pred postavitvijo take tople moramo dobro premisliti, kam jo bomo postavili, saj bo tam ostala desetletje ali več.

Ko smo naredili osnovo, oziroma okvir, se lotimo izdelave pokrovov. Biti morajo lahki in prepuščati morajo dovolj svetlobe. Če so v okvirju pritrjena drsna vodila, lahko posamezne pokrove ob odpiranju tople grede potiskamo vstran, pokrovi so lahko snemljivi ali pa s tečaji pritrjeni na ogrodje grede. Takšni so največkrat pri toplih gredah z lesenim ogrodjem.

Ker rastline potrebujejo za rast čim več svetlobe, morajo biti pokrovi izdelani iz materialov, ki kar najbolje prepuščajo svetlobo. Edini možnosti sta torej steklo in presojna plastika. Steklo dlje in bolje ohranja toploto kakor plastika, se pa rado razbije. Tam, kjer se na vrtu igrajo majhni otroci, naj steklo zamenja plastika, ki pa žal ni tako dober izolator toplote.

Pokrov tople grede lahko sestavljajo eno, dve ali tri »okna«, kar je odvisno od velikosti tople grede. Njena velikost pa je odvisna od velikosti vrta in potreb vrtnika. Običajna, praktična velikost tople grede je 120 krat 60 cm.

Gredo vselej postavimo v smeri sever-jug, da bo ujela čim več svetlobe in blagodejne toplote zgodnjega pomladnega sonca. Da bo zemlja pod stekli čim dlje izpostavljena sončnim žarkom, mora biti spodnja stran (ki je bližja jugu) nižja od zgornje strani (ki gleda proti severu), na kateri so običajno pritrjeni pokrovi.

Za rast in kaljenje rastlin v topli gredo je zelo pomembno nekaj, česar ne smemo pozabiti. To je razdalja med končno višino prsti v gredi in pokrovom tople grede. Če je razdalja premajhna, je v zaprti gredi, ki je zaradi mraza ne moremo zračiti, premalo zraka. Če pa je razmik prevelik, se zrak v njej ne more ogreti in so razmere za dobro rast prehladne. Priporočljiva višina med zemljo in pokrovom je na spodnjem, nižjem delu grede 15 cm, na zgornjem koncu pa 25 cm.

Za izdelavo lesene, prenosne tople grede potrebujemo: 5 vezanih, vodoodpornih plošč, dolgih 200 cm in širokih 50 cm; vezano ploščo, odporno proti vlagi, široko 90 cm in dolgo 210 cm; 25 lesnih vijakov, dolgih 6 cm, in 15 vijakov, dolgih 3 cm. Poleg tega potrebujemo še 4 preproste tečaje za odpiranje pokrova, ploščo iz pleksistekla, velikosti 210 krat 90 cm, in 2 kovinska ali plastična ročaja za dvigovanje pokrova. Za delo potrebujemo naslednje orodje: električno žago, električni vrtalni stroj, kladivo in izvijač.