Zanimivosti

Za izgradnjo ultimativnega orožja že preko 66.000 evrov

S.R.
6. 2. 2013, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po tem, ko je Bela hiša zavrnila peticijo za gradnjo Zvezde smrti iz filmov Vojna zvezd, so se idejni vodje zbiranja sredstev lotili kar s pomočjo prostovoljcev.

Ker je peticija za izgradnjo Zvezde smrti (Death star) dobila preko 25.000 podpisov, je Bela hiša po zakonu morala podati odgovor nanjo. Razlogi proti gradnji so bili kar precej tehtni. Izgradnja bi namreč stala preko 850,000,000,000,000,000 dolarjev (850 kvadriljonov dolarjev – kvadriljon je tisočkrat milijon milijonov) in glede na to, da želijo ZDA proračunski primanjkljaj zmanjšati ne povečati, si tega pač ne morejo privoščiti. Drugi razlog je bil, da administracija ne podpira razstreljevanja planetov, tretji pa, da ni smiselno porabiti neskončno število davkoplačevalskih dolarjev za Zvezdo smrti, ki ima tako veliko slabost, da jo lahko uniči en sam lovec.  

No, pobudnik ideje, ki trdi, da tovrstno orožje potrebujemo zaradi ''obstoječih groženj'' se je sredstva sedaj odločil zbrati kar preko spletne strani ''Kickstarter'', ki je namenjena financiranju inovativnih projektov. Na ''Kickstarterju'' namreč sredstva lahko prispeva prav vsak, ki se mu določena ideja zdi zanimiva.

Seveda idejni vodje (s spletne strani www.gnut.co.uk) ne mislijo zbrati vseh mogočih kvadriljonov, temveč ''samo'' 20 milijonov funtov (dobrih 23 milijonov evrov), s katerimi bi lahko ''izdelali bolj podrobne načrte in kupili dovolj običajnih žic za zaščito izpušnega jaška'' – prav tistega, ki je Zvezdo smrti pokopal v filmu. Končna številka 850 kvadriljonov naj bi bila dovolj za izgradnjo, čeprav avtorji spletne strani ''gnet.co.uk'' dodajajo, da bodo končni stroški najverjetneje nižji, saj bodo uporabljali ''odprtokodne programe in odprtokodno strojno opremo''.

Preden se odločite svoje prihranke vložiti v izgradnjo ultimativnega orožja za uničevanje planetov pa dobro preberite drobni tisk, v katerem piše, da načrtov za izgradnjo zaenkrat ni. oziroma so natančno takšni:##IMAGE-20025##

Projekt je seveda šala, v ta namen pa je tudi cilj tako visok, da ga v roku praktično ne bo mogoče doseči. Od 4. februarja do 1. aprila namreč želijo zbrati omenjenih 20 milijonov funtov, trenutno pa se številk giblje okoli 57.000 funtov, oziroma okoli 66.000 evrov. Vsekakor pa bi bilo zanimivo opazovati kaj bi se zgodilo v primeru, da bi projekt do konca roka res dobil dovolj sredstev.