Zanimivosti

Se tole spodobi za učiteljico?

S.R.
3. 2. 2013, 20.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Napol gole fotografije deklet na družbenih omrežjih so danes že praktično običajne in o njih nihče ne izgublja kaj dosti besed. Povsem drugače pa je, ko se v tovrstnem položaju znajdejo učiteljice.

Takšen primer je tudi 23-letna učiteljica matematike Carly McKinney iz srednje šole Overland v mestu Aurora v ameriški zvezni državi Kolorado. Ko so vodilni na šoli namreč izvedeli, da na Twitterju objavlja napol gole fotografije, obenem pa se šali o pijančevanju in jemanju drog, so mlado Carly poslali na plačan dopust.

Po odhodu na dopust (odpustili je niso) je učiteljica matematike priznala, da je Twitter račun ''CarlyCrunkBear'' ustvarila s pomočjo prijateljice. Račun je bil sicer kmalu po odkritju izbrisan. Do eksplozivnega lomila odkritja je prišlo, ko je eden izmed ''twitterašev'' prepoznal učiteljico in o vsem skupaj obvestil lokalno TV postajo 9News. Carly se je hitro zlomila in priznala, da za računom zares stoji ona.

In na računu je bilo zares kaj videti. Na njem se je Carly v enem izmed tvitov šalila o tem, da je ''gola, zadeta in mokra'', nato pa še dodala, da ravno opazuje, kako policija nekoga aretira zaradi droge in kako smešno se ji to zdi, ker ima tudi sama ''v avtu travo''. V drugem tvitu je namigovala, da šolske naloge popravlja pod vplivom marihuane. Predvsem pa so njene nadrejene zmotile njene precej eksplicitne fotografije. Na nekaterih je Carly napol in tudi povsem gola, na drugih pa kadi marihuano.

Okrožni uradniki so po razkritju mlade učiteljice matematike v sporočilu za javnost zapisali, da so vsi šolski uslužbenci podučeni o uporabi družbenih omrežij, poleg tega pa jih spodbujajo, da naj na njih objavijo samo tisto, kar bi brez zadržkov objavili tudi na tabli v razredu. A hkrati so dodali, da tudi učitelje tako kot vse ostale državljane ščiti prvi amandma, torej pravica do svobode govora. Ta pravica pa se nanaša tudi na zasebne strani na družbenih omrežjih.

Šolske oblasti so zato poudarile, da plačan dopust nikakor ni enako kot odpustitev. Gre le za rutinski ukrep do zaključka preiskave, v kateri želijo preveriti, ali je 23-letna učiteljica droge imela pri sebi tudi v šoli, kar je v tej državi nezakonito. Carly sicer v šoli nima nobenih drugih težav.

No, so se ji pa v bran hitro postavili njeni učenci. Po ukinitvi njenega profila so namreč na Twitterju ustvarili vrsto profilov s podobnim imenom, na katerih so ponovno objavili sporne fotografije in ji izrazili podporo. Med drugim so zapisali, da gre za učiteljico ''ki je le nekaj let starejša od njih'', zato njena dejanja povsem razumejo. Zaradi omenjenih fotografij in objav pa po mnenju učencev po koncu preiskave nikakor ne bi smela biti odpuščena.

Kaj pa o vsem skupaj menite vi? Bi morali učiteljice, ki se tako razgalijo odpustiti, ali za njih veljajo enaka pravila, kot za vsa ostala dekleta, ki na družbenih omrežjih objavljajo svoje razgaljenje fotografije?