Zanimivosti

Severna Koreja nič več črna pika

STA / S.R.
29. 1. 2013, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Internetni velikan Google je nekaj tednov zatem, ko je njegov direktor Eric Schmidt obiskal Severno Korejo, objavil natančen zemljevid te izolirane države.

Na njem je označenih celo nekaj zloglasnih severnokorejskih taborišč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sedaj je bila Severna Koreja črna pika na Googlovih zemljevidih. Internetno podjetje sicer ustvarja zemljevide na podlagi informacij, ki jih zagotovi javnost, podobno kot svojo vsebino zagotavlja priljubljena spletna enciklopedija Wikipedia.

"Zelo dolgo je bila Severna Koreja eno od največjih območij z omejenimi podatki," je v ponedeljek o zemljevidih na svojem blogu zapisal eden od vodilnih pri Google Map Makerju, Jayanth Mysore. Pojasnil je, da so zemljevid dopolnili s pomočjo "skupnosti državnih kartografov", na projektu pa so delali več let.

Mysore je ob tem poudaril, da Severna Koreja buri domišljijo veliko ljudi po vsem svetu. Kljub temu pa ocenjuje, da bo zemljevid še posebej pomemben za državljane Južne Koreje, ki imajo sorodstvene povezave s sosednjo državo.

Z zemljevidom pa si bodo lahko bolj malo pomagali prebivalci Severne Koreje. Dostop do interneta je namreč v tej državi močno omejen.

Zemljevid med drugim vključuje podrobne podatke o severnokorejski prestolnici Pjongjang, vključno z lokacijami bolnišnic, postaj javnega prevoza in šol. Zunaj območja prestolnice pa pozornost pritegnejo predvsem lokacije nekaterih severnokorejskih taborišč. Te so bile potrjene s pomočjo satelitskih fotografij.

V sistemu taborišč je po ocenah zaprtih približno 200.000 ljudi, pogosto političnih nasprotnikov režima v Pjongjangu.

Direktor Googla Eric Schmidt se je januarja mudil na zasebnem obisku Severne Koreje skupaj z nekdanjim ameriškim veleposlanikom pri ZN Billom Richardsonom. Tamkajšnjim sogovornikom je po lastnih besedah povedal, da se država ne bo razvila, če ne bo vzpostavljena internetna svoboda.