Zanimivosti

Betelgeza bo trčila v vesoljski zid

25. 1. 2013, 23.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rdeča orjakinja iz ozvezdja Orion je na poti trčenja s čudnim zidom medzvezdnega prahu.

Ura že odšteva, to se bo zgodilo čez 5000 let, pravijo znanstveniki. Nova slika te zvezde, ki jo je naredil infrardeči teleskop Evropske vesoljske agencije Herschel, kaže, da bo zvezda trčila v vlečko zvezdnega prahu z veliko hitrostjo 30 kilometrov na sekundo ali 107 tisoč kilometrov na uro. Betelgeza je velikanska zvezda v Orionu, levo zgoraj od Orionovega pasu in vidna s prostim očesom v oranžno rdeči svetlobi. Nove slike kažejo zvezdo kot rdeč disk, ki ga obkroža pas prahu, ta pa se bliža nenavadni steni iz prahu.

Krogi levo od zvezde so pravzaprav strukture, ki jih oblikuje zvezdin solarni veter. Pri ESA ne vedo točno, v kaj bo zvezda trčila, morda so to filamenti, povezani z galaktičnim magnetnim poljem ali zvezdni oblak. Vedo samo to, da ta zid ni del zvezdine strukture.

Prvi valovi solarnega vetra bodo v črto prahu trčili čez 5000 let, zvezda pa bo tja priletela 12.500 let pozneje.

Betelgeza je 100 tisoč krat svetlejša od sonca in 1000-krat večja. Če bi bila ta zvezda v središču našega sončnega sistema, bi segala do orbite Jupitra. V naslednjem milijonu let bo zvezda porabila vse svoje jedrsko gorivo in odpihnila zunanje plasti v divji eksploziji - supernovi.