Zanimivosti

Po 130 letih pokopali razbojnika

STA / A.M.
21. 1. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Posmrtne ostanke enega najbolj znanih avstralskih razbojnikov Neda Kellyja so danes pokopali na pokopališču v avstralskem kraju Greta poleg posmrtnih ostankov njegove mame in bratov.

Razbojnikovo okostje so leta 2011 našli v neoznačenem grobu v zaporu v avstralski zvezni državi Viktorija, kjer so ga leta 1880 usmrtili z obešanjem.

Avstralskega razbojnika so prijeli leta 1880 v avstralski zvezni državi Victoria, potem ko je umoril tri policiste. Obesili so ga v zaporu v Melbournu novembra istega leta, njegovo truplo pa je nato 'izginilo' v skupni grobnici zapora.

Ko so zapor leta 1929 zaprli, so trupla vseh pokopanih zapornikov premestili v grobnico novega melbournskega zapora Pentridge, nato pa so jih leta 2009, ko se je začelo iskanje Kellyjevih posmrtnih ostankov, znova izkopali. Ob premestitvi iz starega v novi zapor je sicer neznano kam izginila Kellyjeva lobanja, ki je vse do danes niso našli.

Kellyjevo krsto so sedaj prekrili z betonom, da bi preprečili morebitno krajo njegovega okostja.

Kelly je v Avstraliji prava ikona. Rodil naj bi se leta 1854 ali 1855 irskim priseljencem. Njegova tolpa, v kateri je bil tudi Nedov brat Dan, je bila strah in trepet predvsem za koruptivne policiste in predstavnike bogate britanske elite, oropal pa je tudi več bank. Za prebivalce, zlasti revne irske priseljence, je bil Kelly ljudski junak.