Zanimivosti

Televizorji na sejmu CES: večji, boljši, dražji

STA / S.R.
8. 1. 2013, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najnovejši televizijski zasloni že tradicionalno požanjejo veliko mero pozornosti na ameriškem sejmu zabavne elektronike CES.

Letos na sejmu prevladujejo 4K (Ultra HD) in OLED naprave - prve zaznamuje ločljivost, ki je kar štirikrat večja od klasične HD tehnologije, druge pa odlikuje predvsem visoka kakovost slike in tanjša izdelava.

V večini primerov gre za prototipe, ki bodo potrebovali še nekaj časa preden pridejo na tržišče. Japonski proizvajalec elektronike Sharp je tako v Las Vegasu predstavil dva Ultra HD modela z 60-palčnimi zasloni, ki po napovedih na tržišče prihajata v drugi polovici letošnjega leta, južnokorejski Samsung pa je razkril serijo S9, ki vključuje 85-palčni (215-centimetrski) model.

Japonski Sony je prav naznanil nove Ultra HD modele, med drugim nova 55 in 65-palčna modela, ki naj bi na trg prišla z uporabnikom "bolj prijazno ceno" kot obstoječi 84-palčni model, ki ga je Sony na tržišče poslal septembra lani za nič manj kot 25.000 dolarjev.

Sony je sicer razkril tudi načrte za vzpostavitev lastnega sistema za distribucijo Ultra HD vsebin, ki bo med drugim ponujal vsebine podjetja Sony Pictures. Vsebine v Ultra HD ločljivosti (3840 krat 2160 pikslov pri standardu 4K) zaenkrat praktično še ne obstajajo, kar je poleg cene eden glavni očitkov proizvajalcem.

Nove modele "pametnih" televizorjev je predstavil tudi japonski Panasonic, LG pa je že pred sejmom razkril ceno in dosegljivost svojih novih modelov s tehnologijo organskih svetlečih diod (OLED), ki omogoča tanjšo izdelavo, manjšo porabo energije in še ostrejšo sliko.

LG je predstavil tudi prototip laserske TV tehnologije Hecto, ki lahko projicira 100-palčno (254-centimetrsko) HD sliko z le nekaj več kot 50 centimetrov razdalje, kar je precej manj kot pri klasičnih projektorjih.