Zanimivosti

V Las Vegasu se začenja sejem zabavne elektronike CES

STA
8. 1. 2013, 04.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Las Vegasu se danes začenja mednarodni sejem Consumer Electronics Show (CES), ki bo potekal v znamenju vse večjega povpraševanja po raznovrstnih mobilnih napravah. Že pred uradnim začetkom pa so proizvajalci onkraj luže predstavljali najnovejše izdelke s področja zabavne elektronike.

Ameriški proizvajalec grafičnih kartic Nvidia je tako že skoraj dan pred uradnim odprtjem presenetil s prototipom lastne igralne konzole Project Shield. Gre za navidez povsem običajen igralni plošček z 12-centimetrskim zaslonom na dotik, ki pa v drobovju skriva celotno konzolino čipovje, med drugi tudi nov Nvidiin štirijedrni procesor Tegra 4.

Konzolo, na kateri teče operacijski sistem Android, bo mogoče brezžično povezati tudi z domačim računalnikom z Nvidiino grafično kartico, kar naj bi še dodatno izboljšalo kvaliteto grafike, je napovedal Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang, ki je Tegro 4 hkrati označil za "najhitrejši mobilni procesor na trgu".

Južnokorejski proizvajalec elektronike LG Electronics pa medtem na trg pošilja svoj paradni 55-palčni televizor s tehnologijo organskih svetlečih diod (OLED), ki omogoča tanjšo izdelavo, manjšo porabo energije in še ostrejšo sliko.

LG je prihod televizorja napovedal že na lanskem sejmu CES in zanj celo prejel nagrado, nato pa naj bi pri masovni proizvodnji prišlo do zapletov, tako da naprava na ameriški trg prihaja šele marca letos. Cene OLED televizorje so sicer še visoke - LG bo po današnji napovedi v ZDA za svoj 55-palčni model zaračunaval okoli 12.000 dolarjev.

Letošnji CES bo potekal do petka in bo na rekordnih 170.000 kvadratnih metrih postregel s preko 3000 razstavljavci s področja zabavne elektronike, ki bodo predstavljali vse od smučarskih očal z brezžično povezavo in "omreženih" napravic za spremljanje zdravja do avtomobilov ter seveda širokega nabora tablic, prenosnikov, mobilnikov in igralnih konzol.

Po pričakovanju organizatorja, ameriškega združenja zabavne elektronike (CEA), naj bi sejem obiskalo več kot 150.000 obiskovalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sejma se bo udeležilo tudi osem proizvajalcev avtomobilov, ki bodo predstavili najnovejše dosežke na področju avtomobilske zabavne elektronike, naprednih tehnologij za izogibanje trkom in prototipov "pametnih" avtomobilskih tehnologij, ki naj bi v prihodnosti namesto voznikov upravljale volan.