Zanimivosti

Google jo je odnesel brez kazni

STA
4. 1. 2013, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je v četrtek končala leto in pol trajajočo preiskavo spletnega velikana Google ter sporočila, da ne bo nobene ovadbe ali kazni zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje.

Predsednik FTC Jon Leibowitz je dejal, da ni dovolj dokazov niti nobene pravne osnove za pregon Googla zaradi domnevnega manipuliranja z rezultati iskanj na Googlovem spletnem iskalniku. "Nekateri pač ne marajo Googlovega iskalnika, ampak to še ne pomeni, da se kršijo protimonopolni zakoni," je dejal Leibowitz in dodal, da je Google prostovoljno in pisno sprejel nekaj zavez, ki bodo v primeru morebitnih kršitev osnova za izrek kazni.

Koalicija FairSearch.org, ki jo med drugim sestavljajo podjetja Microsoft, Oracle in Tripadvisor, se je skupaj z drugo konkurenco pritoževala, da Google izkorišča svoj monopolni položaj na trgu tudi s tako imenovanim "scrapingom", kar predstavlja krajo vsebine konkurenčnih iskalnikov in njeno predstavljanje kot svoje.

Google se je prav tako zavezal, da oglaševalcem v pogodbah ne bo več vsiljeval omejitev oglaševanja na konkurenčnih spletnih iskalnikih.

Leibowitz je dejal, da se je končala tudi vzporedna preiskava omejevanja dostopa do patentov bistvenega pomena. Šlo je predvsem za patente podjetja Motorola, ki ga je Google prevzel. "Google se je strinjal, da bo dovoljenja za uporabo standardnih patentov izdajal pošteno, razumno in brez diskriminacije," je dejal Leibowitz.

Glavni pravnik Googla David Drummond je sporočil, da odločitev FTC pomeni, da so Googlove storitve dobre za uporabnike in dobre za konkurenco. Koalicija FairSearch.org pa je sporočila, da bo lahko Google sedaj še bolj zlorabljal monopol in škodil drugim inovatorjem.

Zgodba sicer še ni končana, saj med drugim Google zaradi podobnih pritožb tekmecev preiskuje tudi Evropska komisija.