Zanimivosti

5 napak Razočaranih gospodinj ...

Zarja Karimov
2. 1. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Morda so Bree, Lynette, Gabrielle in Susan res izmišljeni liki, toda nauki njihovih ljubezenskih zgodb se dobro obnesejo tudi v resničnem življenju. Še posebno uporabne so tiste njihove ljubezenske metode, ob katerih se med ogledom nanizanke najglasneje zgražate.

 

1. napaka: ODREKANJE LJUBEZNI NA RAČUN PRIJATELJSTVA

Nenapisano žensko pravilo pravi, da naj se z bivšimi fanti svojih prijateljic ne bi zapletali. Tega se še zdaleč ne držijo razočarane gospodinje: mnogi moški iz njihovih življenj pogosto odidejo od ene prijateljice k drugi. Bree se spusti v afero s Susaninim bivšim možem Karlom, ne da bi jo pri tem kakor koli oviralo prijateljstvo s sosedo. Katherine se, čeprav ne popolnoma brez zadržkov, potem ko ga je že imela Susan, zaplete z Mikom. A preden zastrižete z ušesi in okličete rdečelasi gospodinji za nesramni kradljivki moških, premislite, ali je v tem, da človek ponovno obudi v življenje že uporabljeno zadevo, res kaj narobe – konec koncev je to načelo, ki ga nadvse priporočajo in podpirajo ekološko ozaveščeni posamezniki. Navsezadnje v resnici niste storili nič napačnega, saj je vaša pravica, da si priborite katerega koli samskega fanta, ki vam je všeč. S tem, da prijateljici preprečite vrnitev v odnos, ki v osnovi ni bil dober (sicer najbrž ne bi razpadel, mar ne?), ji pravzaprav delate uslugo. Znani psiholog dr. Amber Vennum iz Kansasa je ugotovil, da so moški in ženske, ki se odločijo za ciklične odnose, torej z bivšimi partnerji ponovno začnejo zvezo, manj zadovoljni, manj samozavestni in bolj negotovi glede prihodnosti odnosa.

 

2. napaka: VARANJE

Morda res ni lepo, da vlečete za nos moškega, s katerim ste v resni zvezi, toda dogodivščine junakinj z Ulice glicinj dokazujejo, da lahko varanje včasih celo utrdi zvezo. Spomnite se le dogodivščin navihane Gabby. Potem ko je z afero s seksi mladim vrtnarjem skoraj spravila moža ob pamet, so njeni skoki čez plot sčasoma pravzaprav utrdili zvezo: ob moževih ljubosumnih izbruhih se je gospodinja prepričala, da jo mož še vedno ljubi, ob misli na to, da bi ga izgubila, pa se je pozneje tudi sama zavedla, koliko ji on v resnici pomeni. A če se boste skušali še sami poigrati tako kot Gabby, bodite prepričani, da premorete tudi njen igriv in neproblematičen značaj; v nasprotnem primeru vas lahko vaši skoki čez plot drago stanejo, ne le ker boste imeli zaradi njih zelo slabo vest, ampak tudi zato, ker vas bo vaš partner najverjetneje zelo hitro razkrinkal.

 

3. napaka: OSVAJANJE BREZ PRAVE STRATEGIJE

Ne poudarjeno seksi pristop Edie Britt, ne popolna eleganca Bree Van der Kamp in celo ne Gabriellina lepota in temperament niso tako učinkoviti kot naravna naivnost in nerodnost Susan Mayer. Naj se še tako spogledujejo in nemara celo začenjajo razmerja z bolj izkušenimi zapeljivkami, navsezadnje je Susan tista, ki osvoji njihovo srce. Njena preprostost in pristnost skupaj z videzom dekleta iz sosednje ulice učinkujeta na moške kot magnet. Susan v pripadnikih nasprotnega spola vzbuja občutek, da so v dobi emancipacije še vedno lovci in hkrati vitezi, zato ni nič čudnega, da kljub veliko spretnejše spletenim mrežam drugih žensk navsezadnje pristanejo v njenem objemu. Susanina strategija je vsekakor nekaj, kar se splača preizkusiti v praksi, tudi če v resnici niste prav nič sramežljivi in nerodni.

 

4. napaka: LAGANJE PARTNERJU

Če ste pozorno spremljali zgodbo zakoncev Scavo, vam je najbrž že zdaj popolnoma jasno, da pretirana iskrenost še zdaleč ni koristna, ampak ima celo nasprotne učinke. Pomislite, koliko težav v sicer povsem srečnem zakonu bi bilo prihranjenih, če Lynette nikoli ne bi izvedela za Tomovo mladostno razigranost. Tudi zakoni ostalih prebivalk Ulice glicinij so pogosto srečnejši prav po zaslugi drobnih laži ali zamolčanih dogodkov. Razočarane gospodinje nas učijo, da v razmerju z zdravo osnovo ni le dovoljeno, ampak je včasih celo nujno kaj prikriti. Ko razmišljate o tem, ali bi morali fantu povedati za naključni silvestrski poljub s seksi sodelavcem, se najprej vprašajte, zakaj se sploh želite pogovarjati o tem: ker mislite, da bo tako bolje zanj, ali zgolj zato, ker bi se na ta način radi znebili slabe vesti. Iskrenost je v skladu z razočaranimi gospodinjami še posebno precenjena vrlina v primeru vsakdanjih, nepomembnih izražanj mnenja, kot na primer pri odgovarjanju na vprašanje, ali mu nova srajca res pristaja.

 

5. napaka: SREDSTVA NE OPRAVIČUJEJO CILJA

V ljubezni in vojni je vse dovoljeno, menijo junaki in junakinje Razočaranih gospodinj, ki se za to, da bi dobili moškega ali žensko svojih sanj, ne ustavijo pred ničimer. Objekte poželenja so pripravljeni opazovati ali zasledovati in prav nič narobe se jim ne zdi, če si svojega izbranca priborijo tako, da si izmislijo debelo laž o njegovem oziroma njegovi trenutni ljubezenski zvezi. Ker se v ljubezenskih zadevah borijo z vsemi močmi, jim navsezadnje večinoma uspe dobiti tisto, kar so si želeli. In čeprav je v resničnem življenju sredstva seveda bolje izbirati, je energija, s katero se osvajanja lotijo prebivalci Ulice glicinij, vsekakor vredna posnemanja. Tako kot na vseh drugih področjih tudi v ljubezni velja, da kadar vložimo v nekaj vse svoje moči, uspeh skorajda ne more izostati.