Zanimivosti

Telefon X: Upogljivi zasloni in keramika?

S.R.
22. 12. 2012, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po poročanju običajno dobro obveščena časopisa Wall Street Journal Google razvija sofisticiran in napreden pametni telefon, ki bo prekašal tudi iPhone.

Projekt je sicer še vedno velika skrivnost, tako pa bo najverjetneje še kar nekaj časa. O skrivnostnosti projekta priča tudi precej ''bondovsko'' delovno ime projekta – ''Phone X'' (torej ''telefon X''). Google za razvoj telefona sicer uporablja Motoroline inženirje. Lanskoletni Googlov nakup podružnice Motorola Mobility tako končno dobiva pravo perspektivo. Telefon naj bi bil končan v letu 2013, nato pa naj bi sledila še tablica.

Da želijo izdelati zares napreden telefon je razvidno tudi iz (seveda neuradnih) govoric, ki obkrožajo projekt. Inženirji naj bi se namreč poigravali z upogljivimi zasloni, keramiko, ki bi ohišja naredila izjemno trpežna, ter kamerami, ki bi omogočale izjemne fotografije.

Kar se tiče Motoroline serije pametnih telefonov Droid naj bi le-ta ločeno nadaljevala. Googlova odločitev, da napravi povsem svoj telefon (Nexus je sicer njihov, a ga izdeluje Samsung) je nekakšno zavarovanje v primeru, da bi kakšen izmed proizvajalcev androidnih telefonov, na primer Samsung, prenehal uporabljati Googlov operacijski sistem. Čeprav denimo Samsung ne more kar iznenada prenehati uporabljati sistema, ki poganja njihove najboljše telefone in tablice, pa Južnokorejsko podjetje prav nič ne skriva, da želi imeti povsem svoj operacijski sistem.

Razlog? V kolikor bi Samsung sam nadzoroval strojni in programski del, bi se zmanjšala njihova odvisnost od zunanjega partnerja, torej Googla. Poleg tega pa bi le tako lahko ustvarili produkt, ki bi izstopal iz množice generičnih androidnih telefonov.

Tudi Googlov razlog za nakup Motorole Mobility in posledičen razvoj povsem svojega telefona je več kot jasen. Sodelovanje z drugimi proizvajalci mobilnih telefonov se na neki točki konča. Za zares revolucionaren produkt mora podjetje bdeti nad vsemi aspekti naprave. Google se zaveda, da za pravo konkurenco iPhonu potrebuje povsem svojo napravo. Tudi Microsoft naj bi iz istega razloga že razvijal svoj ''Surface'' telefon.

Ekipo ''telefona X'' vodi Lor Ron, bivši Googlov uslužbenec, ki je pri podjetju iz Mountain Viewa skrbel za zemljevide. Motorola naj bi sicer že v preteklosti raziskovala upogljive zaslone in keramiko za še trdnejše telefone, a naj bi imela s tem kar precej težav. Tudi pri razvoju boljše kamere se je Motorola kaj hitro znašla v precejšnjem zaostanku za drugimi proizvajalci. Kako bodo nadoknadili zaostanek za Samsungom, ki je s tehnologijo upogljivih zaslonov najdlje, bo pokazal čas. 
##IMAGE-18180## 

Generalni direktor Motorole Mobility Dennis Woodside z javnostjo sicer ne želi deliti podrobnosti o projektu, povedal pa je, da ''investirajo v ekipo in tehnologijo, ki bo ustvarila nekaj povsem drugačnega ob obstoječih produktov''.

Se nam torej prihodnje leto obeta nov super telefon? Še boljše vprašanje pa je, kako se bodo na to odzvali drugi proizvajalci mobilnih telefonov. Še posebej veliko pritiska bo nov telefon predstavljal za Samsung. Dobil bo namreč močno novo konkurenco podjetja, ki mu je do sedaj zagotavljalo operacijski sistem. Še en razlog več, da Samsung razvije povsem svoj operacijski sistem. Google sicer vztraja, da bo pri androidu ostal nevtralen, a s prihodom še enega (pa čeprav Googlovega) androidnega telefona bo gneča na trgu še večja, pokazala pa se bo še večja potreba po ločevanju produktov, kar bi Samsug s svojim operacijskim sistemom lahko dosegel.

Prihodnje leto bo na tem področju torej izredno zanimivo. Dobili bomo nov Googlov super telefon, morda pa tudi kakšen nov operacijski sistem. Čeravno za slednjega po mnenju večine uporabnikov ni prav nobene potrebe. Ubadanje s svojim operacijskim sistemom je poleg tega lahko bolj škodljivo kot koristno, kar sta na lastni koži izkusila Nokia, ki je bila primorana opustiti svoj Symbian in preklopiti na Windows Phone, ter kanadski RIM, ki se s svojim operacijskim sistemom in Blackberryji komaj še drži pri življenju.