Zanimivosti

Egiptovski faraon Ramzes III. je bil verjetno žrtev umora

STA / S.R.
18. 12. 2012, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna ekipa strokovnjakov je ugotovila, da je bil egiptovski faraon Ramzes III., ki je vladal med letoma 1186 in 1155 p.n.št., verjetno umorjen.

Bil je žrtev haremske zarote, umorili pa so ga tako, da so mu prerezali vrat, so ugotovili strokovnjaki z Inštituta za mumije in ledenodobnega človeka akademije v Bolzanu.

Egiptologi so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa nekaj podobnega tudi predvidevali, saj so se na papirusu ohranili zapisi o procesu, ki je sledil umoru. Tega naj bi naročila ena od Ramzesovih žena Tija in njen sin Pentavere, vendar pa iz zapisov ni bilo razvidno, ali je zarota uspela.

Raziskave, opravljene na mumiji Ramzesa III., so razkrile globoko rano na vratu, povzročeno z ostrim rezilom, ki je verjetno povzročila takojšnjo smrt. Znotraj rane so našli amulet - Horusovo oko, medtem ko so vrat mumije ovijali grobi laneni povoji, s katerimi so verjetno želeli pospešiti proces celjenja rane zaradi posmrtnega življenje, v katerega so verjeli stari Egipčani.

Izsledki forenzičnih in znanstvenih raziskav so bili objavljeni v reviji British Medical Journal.

Strokovnjaki pa so se posvetili tudi mumiji neznanega moža, za katerega so domnevali, da bi lahko bil Pentavere. Na njej so odkrili znamenja davljenja, poleg tega je bila v procesu mumifikacije uporabljena kozjo koža, ki je pri starih Egipčanih veljala za nečisto. S tem, ko so jo uporabili, so verjetno hoteli kaznovati morilca, menijo strokovnjaki.

Testi DNA, opravljeni na obeh mumijah, so še razkrili, da gre verjetno za očeta in sina, še piše dpa.