Zanimivosti

Ponoči nas zopet čaka predstava na nebu

S.R.
13. 12. 2012, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V kolikor v noči iz četrtka na petek (13.-14. december) ne boste mogli spati in vas nizke temperature ne motijo, se le odpravite na prosto in poglejte v nebo.

Tam vas namreč čakajo utrinki. Čas je namreč za meteorski dež Geminidov, ki se jih najbolje vidi vsako leto med 13. in 14. decembrom. Povzroča jih asteroid 3200 Phaethon, gre pa za eno izmed treh največjih meteorskih neviht (poleg nevihte Leonidov in Perzeidov). Po besedah Marka Hammergrena iz planetarija Adler v Chicagu so Geminidi eni izmed najlepših astronomskih dogodkov leta. Meteorji so sicer majhni koščki skal in ledu, ki jih za seboj puščajo kometi, utrinki pa se pojavijo, ko ti majhni koščki z veliko hitrostjo vstopijo v zemljino atmosfero in tam zgorijo.

V samo eni uri naj bi bilo ob jasnem nebu ponoči vidnih celo 100 utrinkov na uro. Meteorski dež je ime dobil po ozvezdju Gemini (''Dvojčka''), saj izgleda, kot da meteoriti, ki padajo na Zemljo izvirajo iz tega ozvezdja, čeprav temu seveda ni tako. Hammergren pravi, da so prav Geminidi med zavzetimi opazovalci neba povsem na vrhu seznama.

A to še ni vse, saj se zna zgoditi, da bomo prav danes ponoči priča še eni meteorski nevihti. Slednjo naj bi povzročil komet Wirtanen (odkrili so ga leta 1948). Druga meteorska nevihta sicer ni zagotovljena, a v kolikor se bo zgodila, bodo imeli tisti, ki bodo noč preživeli na prostem še boljšo predstavo.

Komet Wirtanen potrebuje pet let in tri mesece, da obkroži Sonce. Do sedaj je že večkrat prišel blizu Zemljini orbiti, a slednja še nikdar ni prečkala njegove krožnice in s tem prišla v stik z njegovimi ostanki. Ruski astronom Mikhail Maslov pa meni, da se to lahko zgodi prav v oči s četrtka na petek. Astronomi nevihte še niso poimenovali, saj še ne vedo, ali bo res prinesla kakšen meteorit.

Bill Cooke z Nasine pisarne za opazovanje meteoritov sicer pravi, da bi delci kometa, ki bodo zadeli Zemljino atmosfero lahko proizvedli do 30 utrinkov na minuto. V kolikor bo komet Wirtanen res povzročil še eno nevihto meteoritov, bodo le ti vidni v zgodnjih večernih urah, Geminidi pa malce kasneje in vse do zore. Izračuni Maslova tudi kažejo, da bodo ti meteoriti precej počasnejši kot Geminidi.

Tisti, ki boste dovolj pogumni, da boste v noči s četrtka na petek kljubovali mrazu, poiščite temno nebo, brez svetlobe mestnih luči. Nagrajeni boste z enim ali dvema meteorjema na minuto. Alan MacRobert z revije Sky & Telescope pa pravi, da naj bi bilo mogoče tudi v mestih vsakih nekaj minut videti kakšen utrinek. Geminidi bodo najbolj vidni v noči s četrtka, na petek, v manjši meri pa bodo vidni tudi še v noči s petka na soboto. Pri vsem skupaj je seveda ključnega pomena, da se za opazovanje zelo toplo oblečete in se pripravite, da boste kar nekaj ur preživeli na prostem. Samo nekajminutno opazovanje na pragu namreč ne bo zadostovalo. Oko namreč potrebuje 20 minut, da se privadi na nočno svetlobo, med opazovanjem pa se izogibajte gledanju v luči, ki bodo spet zmedle vaše oči.