Zanimivosti

Oslepel zaradi vodke, spregledal zaradi viskija

S.R.
3. 12. 2012, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po preveliki količina alkohola stvari običajno ne vidimo bolj jasno, kvečjemu obratno. A Novozelandec Denis Duthie se lahko prav alkoholu zahvali za to, da sploh vidi.

No, pa tudi za njegovo oslepitev je kriv alkohol. 65-letnik iz regije Taranaki na Novi Zelandiji je namreč oslepel po tistem, ko je spil preveč vodke, ki je reagirala z njegovimi zdravili za sladkorno bolezen. Kombinacija vodka in omenjenih zdravil je bila očitno usodna, saj je popolnoma oslepel.

Duthie, sicer tutor na Western Institute of Technology v New Plymouthu je junija letos praznoval 50. obletnico poroke njegovih staršev in spil nekaj kozarčkov vodke, ki so mu jo sicer kot darilo podarili študenti. Ko je prišel domov in se odpravil v spalnico, je vse skupaj kar naenkrat postalo zelo temno.

Najprej je pomislil, da je le izgubil občutek za čas in da je pač že zelo pozno, a bila ura le pol štirih popoldne. Nato je našel še stikalo za luč, jo prižgal in ugotovil, da je popolnoma oslepel. Odločil se je, da bo vse skupaj prespal, a ker naslednje jutro še vedno ni videl, se je odpravil v splošno bolnišnico Taranaki.

Od odhoda v bolnišnico se spomni le, da so ga posadili na voziček, doktor pa je njegovi ženi rekel, naj se poslovi od njega, saj meni, da ne bo več prišel iz bolnišnice. Kirurgi so mi kasneje povedali, da so ob operaciji takoj zaznali vonj, ki je spominjal na lak za nohte. Denisa so vprašali, če je pil in ker jim je odgovoril da ne, so posumili na zastrupitev s formaldehidom, ki je posledica zaužitja metanola. Zdravijo pa jo seveda z etanolom, ki ga najdemo v veliki večini alkoholnih pijač. Ker pa v bolnišnici niso imeli dovolj etanola, so nekoga poslali v bližnjo trgovino s pijačami po steklenico viskija. In to viskija odlične znamke Johnnie Walker Black Label.

Viski, katerega steklenica, ki stane dobrih 40 evrov so v Denisov trebuh spravili skozi cevko in upali na najboljše. Pet dni kasneje je Denis zopet videl popolnoma normalno. Zdravniki v splošni bolnišnici v Aucklandu so povedali, da je etanol že leta najboljša izbira za zdravljenje zastrupitve z metanolom. Pri Denisu je delovalo, ker je etanol izrinil metanol, ki se zato ni mogel prebaviti in posledično spremeniti v nevaren formaldehid, ki povzroči slepoto.

Za vnos etanola pa so imeli zdravniki v bolnišnici v Taranakiju dve možnosti: intravenozno, torej naravnost v žilo, kar v vseh bolnišnicah ni mogoče, ali pa skozi prebavni trakt oziroma naravnost v želodec, kar so tudi storili.

Dr. Smith iz splošne bolnišnice v Aucklandu je še pojasnil, da je Denisova zastrupitev z metanolom lahko posledica doma zvarjenega alkohola. Težava pa je bila še kombinacija z Denisovimi zdravili za sladkorno bolezen. Denis Duthie se je os svoji izkušnji odločil spregovoriti, da bi opozoril druge sladkorne bolnike, naj pazijo, kaj pijejo, sam pa se alkohola od nesrečnega incidenta ni dotaknil.