Zanimivosti

Kuharsko tekmovanje Naše žene v znamenju slastnih palačink

Naša žena
3. 12. 2012, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V soboto, 1. decembra 2012, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Izoli potekalo že 19. kuharsko tekmovanje kuharjev amaterjev v organizaciji revije Naša žena. Letošnja tema je bila – palačinke in omlete kot glavna jed, predjed ali sladica.

Prijave na tekmovanje smo zbirali od 1. junija  do 15. septembra 2012. Prijavilo se je 22 tekmovalcev, izbrali smo jih 16 in jih povabili na tekmovanje. Žal, petim ni ustrezal datum tekmovanja, dve tekmovalki in tekmovalec pa so zboleli in so se morali tekmovanju zadnji hip odpovedati.

Tako je v izolski srednji šoli za gostinstvo in turizem , kjer so nas prisrčno sprejeli, tekmovalo osem tekmovalk: 1. Slavica Zbičajnik iz Slovenj Gradca, 2. Nataša Košič iz Trbovelj, 3. Martina Gregorič iz Nemške vasi, Ribnica, 4. Natalija Kete iz Dolenjega pri Ajdovščini, 5. Sonja Suhadolc iz Domžal, 6. Alja Pišek iz Trbovelj, 7. Ivana Helena Faletič iz Žirovnice, in 8. Bernardka Prinčič iz Kozane pri Dobrovem.  

Jedi so pripravljali pod budnim očesom strokovne komisije, ki jo je vodil kuharski mojster Jožef Oseli iz Kranja, v njej pa so bili še: Milica Živkovič učiteljica praktičnega pouka kuharstva in strokovne teorije, Irena Ličen, učiteljica praktičnega pouka kuharstva, Branko Miklobušec, učitelj praktičnega pouka strežbe, vsi iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Izola, ter Janez Faletič, predstavnik občinstva.

Komisija je ocenjevala potek priprave, izvirnost, upoštevanje sodobnih načel zdrave prehrane, videz ter okus jedi in pogrinjka. Odločitev o zmagovalcih je bila težka, saj so se vsi izbrani – čeprav so le ljubiteljski kuharice in kuharji – res odlično odrezali. Tako so,  kot vsa leta doslej, o prvih treh odločale le desetinke točk.

Komisija je po skrbnem seštevku ocen razglasila, da je zmagovalka letošnjega tekmovanja Bernardka Prinčič, ki je pripravljala pito iz palačink z morsko-zelenjavnim nadevom kot glavno jed in sladke palačinke za sladico. 2. mesto je pripadlo Nataliji Kete za koruzne palačinke s pikantno marmelado, ajdove palačinke z zelenjavno skuto in koruznim storžem ter narastek iz palačink s sladkim zeljem in mediteransko zelenjavo. 3. mesto pa osvojila Martina Gregorič z omletno potico z orehi, omleto z gobami ter palačinkami iz pirine moke, nadevanimi z marmelado in palačinkami z domačo skuto in pehtranom. Vse  ostale tekmovalke pa so bile četrte.

Vsi tekmovalci so prejeli lepe, praktične nagrade, prvi trije pa še nagrade v skupni vrednosti 1000 €.