Zanimivosti

Otok, ki ga ni

S.R.
24. 11. 2012, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsaj tako so nedavno dokazali Avstralski znanstveniki. Odpravili so se namreč iskat otok Sandy v južnem Pacifiku, ki je vrisan v Google Maps, navtične karte in zemljevide.

A otoka na mestu, kjer kažejo karte niso našli. Član znanstvene odprave, izredni profesor  Steven Micklethwaite z univerze v Zahodni Avstraliji pravi, da ''izginuli'' otok odpira vrata najrazličnejšim teorijam zarote. Sploh če v obzir vzamemo dejstvo, da je eden izmed virov za risanje zemljevidov tudi ameriška CIA. Stevena je primer kaj hitro spomnil tudi na nenaravni otok v seriji ''Lost'', ki ga ni bilo mogoče zlahka najti. Fantomski otok v velikosti predela Manhattan naj bi se nahajal v Koralnem morju, Google Maps pa ga identificira kot otok Sandy. Velik naj bi bil približno 24 krat pet kilometrov, nahajal pa naj bi se na pol poti med Avstralijo in francoskim otokom Nove Kaledonije.   

Otok Sandy se po besedah Jethra Lennoxa, urednika svetovno priznanega Timesovega atlasa sveta zadnjih 116 let pojavlja v vseh mogočih publikacijah, tudi tistih najbolj verodostojnih in zanesljivih.

V 19. stoletju so se zemljevidi sicer risali iz vseh mogočih virov, tudi iz pričevanj raziskovalcev in mornarjev, tako da ni bilo mogoče narisati zares popolnega zemljevida. Timesov atlas sveta je otok Sandy prvič zabeležil leta 1967, le da so ga takrat poimenovali otok Sable. A Timesov atlas sveta je bil hkrati tud ena prvih publikacij, ki je otok z zemljevida odstranila leta 1999, ko so dobili nove podatke. Otok, ki naj bi ležal v francoskih ozemeljskih vodah se v francoskih zemljevidih prav tako ne pojavlja od leta 2000.

Lokalni vremenski zemljevidi otok postavljajo okoli 1100 kilometrov od obale mesta Brisbane v Avstraliji. Po besedah Marie Seton, glavne geologinje iz univerze v Sydneyju in vodje odprave otok na omenjeno mesto postavljajo tudi mnogi znanstveni zemljevidi. Ta napaka se je po Mariinem mnenju nekako očitno prenesla po vsem svetu. Micklethwaite je medijem razkril, da je odprava sprva sicer raziskovala morsko dno in tektonske plošče okoli Avstralije, nato pa so se odločili poiskati nenavaden otok, vrisan na njihovih zemljevidih. A že takoj so se pojavile prve nepravilnosti. Obalna baza podatkov je imela otok zaznamovan, a so ob približanju elektronskega zemljevida videli le črno piko. Prav tako satelitskih fotografij otoka ni imel niti Google. Hitro so ugotovili, da njihove navigacijske karte otoka sploh nimajo vrisanega.

Naslednje vprašanje je bilo torej komu zaupati – Google Mapsu ali navigacijskim kartam? Da bi vse skupaj preverili, pa se je ekipa odločila do otoka kar zapluti. Kapitan njihove raziskovalne ladje je bil razumljivo živčen, saj je bil otok vrisan na vremenskih kartah, na navigacijskih pa ne. Zato so do otoka pluli izjemno počasi, upoštevajoč vse varnostne postopke.

No, ko so zapluli ''skozi otok'', ki ga tam pač ni so se vsi skupaj le malce nasmejali. Odkrili so preprosto napako v zemljevidih, ki je doslej pač nihče drug ni opazil. Tam, kjer naj bi stal otok Sandy so namreč odkrili le ocean. In to zelo globok ocean, saj je bilo dno kar kilometer in pol globoko. Micklethwaite je po ''ne-najdbi'' otoka povedal, da gre najverjetneje pač za staro kartografsko napako. Znanstveniki so natančno zabeležili podatke o morskem dnu, tako da bo sedaj mogoče popraviti vse svetovne zemljevide. Rezultat zanimive zgodbe pa je, da je Tihi ocean izgubil otok, ki ga nikdar ni imel. No, kot prikazuje zgornja slika, je na Google Mapsu otok še vedno vrisan (obkrožen z rdečo).