Zanimivosti

Bojijo se 'Gore pogube'

STA / K.Š.
20. 11. 2012, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki svarijo pred izbruhom največjega aktivnega novozelandskega vulkana.

Na Novi Zelandiji bi lahko kmalu izbruhnil največji aktivni novozelandski ognjenik Mont Ruapehu, ki je v filmski trilogiji Gospodar prstanov prikazan kot Gora pogube, so opozorile pristojne novozelandske oblasti. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so oblasti pod Zemljino skorjo zaznale povečano vulkansko aktivnost.

Oddelek za zaščito naravne in zgodovinske dediščine na Novi Zelandiji je zaradi nevarnosti izbruha ognjenika pozval pohodnike, naj se gori izogibajo. Kot je pojasnil predstavnik oddelka, Harry Keys, temperature pod površjem ognjenika močno nihajo. "Slej ko prej se bodo razmere uredile, bodisi dokaj pasivno ali pa bo prišlo do večjega izbruha," je ocenil.

Po podatkih znanstvenega centra naj bi temperatura nekaj sto metrov pod dnom jezera na gori Mont Ruapehu znašala 800 stopinj Celzija, medtem ko je temperatura jezera 20 stopinj Celzija.

2797 metrov visoki ognjenik je nazadnje izbruhnil leta 2007, ko je bruhal lahar, tok blata in drobirja iz vulkanskega pepela, zdrobljenih skal in vode. Izbruh tedaj ni zahteval žrtev.

Ob izbruhu ognjenika leta 1953 pa je deroči lahar odnesel železniški most, zaradi česar je neki vlak strmoglavil v reko Tangiwai. V nesreči je umrlo 151 ljudi.