Zanimivosti

Še vedno prodaja svoje telo

S.R.
10. 11. 2012, 17.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ukrajinska prostitutka in odvisnica morda res nima več lepega telesa, a ga še vedno prodaja. Fotografija prostitutke s cigareto je le ena izmed tistih, ki so zaznamovale leto 2011.

Gre namreč za zmagovalno fotografijo v kategoriji ''problemi sodobnega sveta'' na tekmovanju World Press Photo, kjer vsako leto izbirajo najboljše novinarske fotografije preteklega leta. Na letošnji natečaj je prispelo več kot 100.000 fotografij, ki jih je posnelo več kot 5.000 fotografov.  

Natečaj zajema kar najrazličnejše vidike fotografskega novinarstva – od strašljive podobe prostitutke in odvisnice iz Ukrajine, pa do obupane matere, ki je v cunamiju na Japonskem leta 2011 izgubila vse. Vsak fotografija pa nudi vpogled v delčke sveta, v katerem živimo. V Londonu so 9. novembra v centru Southbank odprli razstavo zmagovitih fotografij (na ogled bo do 27. novembra).

Prvo mesto je letos sicer osvojil španski fotograf Samuel Aranda s fotografijo matere, ki v objemu drži svojega sina, ki trpi za posledicami solzivca. Sodeloval je namreč na demonstracijah v Jemnu, na katerih je policija s silo obračunala s protestniki. Natečaj WOrld Press Photo vključuje kategorije ''Spot News'' (najnovejše novice), ''General News'' (splošne novice), ''People in the News'' (ljudje v novicah), ''Contemporary Issues'' (problemi sodobnega sveta) in ''Daily Life'' (vsakodnevno življenje). Nagrade podeljujejo posebej za posamezne fotografije in za fotografske zgodbe.

Med zmagoviti fotografijami tako poleg prostitutke in demonstranta iz Jemna najdemo Libijske borce proti Gadafiju iz februarja 2011, fotografijo policijskega kadeta iz Afganistana in kenijske vojake, ki s puškami rokah varujejo redkega belega nosoroga.

Seveda ne manjka tudi bolj veselih fotografij, kot so na primer fotografija modela, ki pozira na ulici, fotografija skakalcev v vodo s svetovnega prvenstva v vodnih športih v Šanghaju ter fotografija pevke, ki nastopa v ruskem letovišču.

Kar se tiče običajnega življenja je žirijo najbolj prepričala fotografija ostarelega para iz Buenos Airesa, ki je bil skupaj več kot 65 let. Seveda pa ne manjka niti šport. Ena izmed najboljših fotografij tako prihaja iz tekme ragbija na Irskem. Politično dogajanje leta 2011 zajemajo fotografije protestnikov na trgu Tahir v Kairu, ter fotografija oblek z otoka Utoya, ki so jih za sabo pustili bežeči otroci. Sile narave dobro prikazuje ogromna ladja na kopnem na Japonskem, ki jo je tja vrgel cunami aprila 2011.

Prvo tekmovanje World Press Photo so sicer priredili člani nizozemske novinarske organizacije leta 1955, tekmovanje pa je hitro postalo mednarodno. Od takrat tekmovanje poteka praktično vsako leto, zmagovalne fotografije pa vsako leto zberejo in pokažejo na razstavi.

Na prvem tekmovanju leta 1955 je sodelovalo 42 fotografov iz enajstih držav, ki so prijavili malce čez 300 fotografij. Letos je sodelovalo več kot 5.000 fotografov iz 125 držav, fotografij pa je bilo več kot 100.000.