Zanimivosti

Veste, zakaj je danes Google tak?

Karmen Š.
8. 11. 2012, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav Bram Stoker ni napisal prve knjige o vampirjih, pa je zagotovo napisal najbolj uspešno. Drakulo poznamo vsi, mar ne?

##IMAGE-16556##Današnji Googlov 'doodle' je posvečen irskemu avtorju Bramu Stokerju, ki se je rodil pred točno 165 leti v Clontarfu. Stokerjev roman Drakula je nedvomno eden od najbolj znanih romanov s temačno, grozljivo tematiko. Po romanu so posneli kar nekaj filmov, med katerimi sta bila najbolj uspešna Dracula iz leta 1931, ki ga je režiral Tod Browning in Dracula iz leta 1992, ki je nastal pod režijsko taktirko mojstra Francisa Forda Coppole. V prvem je v vlogi krvoločnega vampirja blestel Bela Lugosi, v drugem pa Gary Oldman.

Težko otroštvo  

Stokerjevo otroštvo je bilo zelo težko, saj je zaradi bolezni celih osem let skoraj nenehno ležal v postelji. Ves čas je bil bolehen in slaboten. Starši so se seveda bali, da bo umrl in prav ta 'strah' pred smrtjo je v njemu razvil v neke vrste raziskovanje smrti. Bram pa je ozdravel in tako dobesedno šokiral sorodnike in tudi zdravnike. Postal je aktiven mladenič, se vpisal na univerzo v Dublinu in uspešno doštudiral matematiko.

Prevzel ga je princ Vlad Tepeš Drakul 

Njegov  najuspešnejši roman je nedvomno Drakula, ki ga je izdal leta 1897. Navdih za ta roman je dobil po srečanju z nekim madžarskim profesorjem,  Arminiusom Vambéryjem, ki je Stokerju povedal zgodbo o legendarnemu princu Vladu Tepešu Drakulu. Stoker si je vzel kar celih sedem let in detajlno preučil vsa zgodovinska dejstva, povezana s Tepežem. Vse skupaj je mojstrsko vpletel v  romantično zgodbo in nastal je eden boljših romanov vseh časov.##IMAGE-16557####IMAGE-16558##