Zanimivosti

Boste koga prestrašili?

S.R.
30. 10. 2012, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

31. oktobra bo zagotovo najbolj strašen dan v letu. Čaka nas namreč noč čarovnic, dan, ko se ljudje oblečejo v kostume in izrezujejo strašljive buče.

Gre za praznik, ki je tradicionalno najbolj priljubljen v ZDA, a se zadnja leta pridno širi drugod po svetu in tudi v Sloveniji imamo že vrsto let navado izrezovanja buč, vse bolj pa se jim pridružuje tudi oblačenje v razne strašljive kostume in zabave.

''Halloween'', kot prazniku pravimo v izvirniku sicer izvira iz besede ''All Hallow's Eve'', torej večer pred dnevom vseh svetnikov, ki je 1. novembra. Večina zgodovinarjev se strinja, da noč čarovnic izhaja iz evropskih žetvenih festivalov in festivalov mrtvih, z nekaj poganskimi oziroma keltskimi primesmi. No, nekateri pa trdno vztrajajo, da je praznik povsem krščanski. Beseda ''Halloween'' se je sicer prvič pojavila na škotskem v 16. stoletju in je pomenila škotsko verzijo večera pred dnevom vseh svetnikov (''All-Hallows'-Even''). V antiki pa je bil v drugih deželah ta dan znan tudi kot festival mrtvih. in je trajal od 29. oktobra do 3. novembra.

Čarovnice pridejo v Severno Ameriko

Še v 18. in v začetku 19. stoletja ameriška zgodovina praznika sploh ne omenja in šele z množičnim preseljevanjem Ircev in Škotov v ZDA v 19. stoletju. Praznik pa je hitro postal priljubljen med širšimi množicami. Tako kot praznik so se tudi simboli razvili postopoma. Imigranti v ZDA so za praznovanje hitro prevzeli bučo, ki je precej bolj mehka in lažja za izrezovanje kot repa, ki so jo za praznik uporabljali preostali prebivalci ZDA. Skozi leta je to seveda postalo velik posel, saj je buče ob noči čarovnic sedaj mogoče dobiti praktično vsepovsod. Za strašljivo vzdušje se lahko zahvalimo predvsem gotskim delom in grozljivkam (Drakula, Frankenstein). Noč čarovnic danes zato poleg buč, s katerimi mnogi okrasijo hiše zaznamujejo mitske pošasti, okultno in zlobno.

Selitev v svet

Način praznovanja se razlikuje od dežele do dežele. Na Škotskem in Irskem so se otroci že od nekdaj preoblačili v kostume, imeli razne zabave, kurili krese in se zabavali z ognjemeti. Kot omenjeno so prav Irci in Škoti vse skupaj ponesli v ZDA, od koder se je noč čarovnic, skupaj z običaji in načinom praznovanja razširila drugod po svetu. Dandanes jo praznuje večina celinske Evrope, Južna Amerika, pa tudi Avstralija in deli Azije.

##IMAGE-16316##Praznovanje

V ZDA in nekaj drugih deželah noč čarovnic otroci tradicionalno praznujejo tako, da se preoblečejo v kostume, nato pa gredo od hiše do hiše in prosijo za sladkarije (''trick-or-treating'') oziroma denar. ''Trick'' v bistvu pomeni le prazno grožnjo v kolikor otroci ne bi dobili ničesar. Pri nas je noč čarovnic priljubljena predvsem med mlajšimi, ki se 31. oktobra radi nadenejo maske in kostume, ter se odpravijo na kakšno tematsko zabavo, otroci pa se vse raje odpravijo tudi na potep bo bližnjih hišah in nabirajo sladkarije. A tudi preden smo noč čarovnic pri nas začeli praznovati bolj ''po ameriško'', smo se noči na prvi november (dan mrtvih) spomnili z izrezovanjem buč, ki nato ponoči krasijo hiše. 

Poglejte si, kako se tuji zvezdniki prelevijo v seksi pošasti!