Zanimivosti

Vaš pametni telefon je res ogaben

S.R.
28. 10. 2012, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Logično. telefon je neprestano v bližini ušes, nosu in ust, poleg tega pa je še precej topel, kar bakterije obožujejo. Prav zato lahko predstavlja nevarnost za vaše zdravje.

To nevarnost pa po mnenju predsednika ameriškega združenja družinskih zdravnikov Jeffreyja Caina vse prevečkrat spregledamo. Bakterije s pametnih telefonov tako lahko povzročijo gripo, vnetje očesne veznice in drisko. Problem je v tem, da tudi posebni produkti, ki so namenjeni prav čiščenju telefonov lahko le-te poškodujejo, ali pa ne odstranijo vseh bakterij. Pri pametnih telefonih je nevarnost še veliko večja kot pri ostalih redno uporabljanih predmetih. Je že res, da tudi svinčniki, ključi in ostali predmeti nabirajo bakterije, a pametni telefoni so v zadnjem času vseskozi z nami, pa naj bo to v postelji, za mizo ali v telovadnici.

Michael Schmidt, profesor in podpredsednik oddelka za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski univerzi v Južni Karolini pravi, da ''sami hranimo male škodljivce'', saj so zasloni  telefonov vseskozi mastni. Kjer je mast so seveda tudi bakterije.

Testiranje osmih naključno izbranih telefonov je pokazalo zanimive rezultate. Na njih sicer ni bilo sledi bakterij E. coli, vsi pa so kazali nenormalno visoke količine koliformnih bakterij, ki nakazujejo kontaminacijo s fekalijami. Na osmih telefonih je bilo med 2.700 in 4.200 enot koliformnih bakterij, medtem ko je standard za pitno vodo le 1 enota na 100 mililitrov.

Dr. Donald Hendrickson iz laboratorija HML na univerzi Bell State pravi, da so rezultati ''precej slabi'' in nakazujejo nezadostno umivanje rok in splošno pomanjkanje higiene. Laboratorij HML je nato testiral še štiri različne načine čiščenja: vodo, alkohol, čistilo Windex in čistilne krpice Nice 'N Clean. Po pričakovanjih se je najbolje obnesel alkohol, ki je uničil skoraj 100 odstotkov bakterij, voda pa najslabše.

29-letna odvetnica Emily Evitt iz Kalifornije svoj zaslon in tipkovnico briše vsako jutro, a zaenkrat še ni našla rešitve za čiščenje zaslona za iPhone. Sama sicer telefona ne nosi v telovadnico (mnogi ga) ga pa ima pri sebi med kosilom. Njen mož Mark, ki je ustanovil spletno stran ''The Manly Housekeeper'' pa svoj in ženin telefon čisti z alkoholom na zadnji strani in z vodo na sprednji. 

Kako jih očistiti?

Dr. Cain trdi, da so telefoni za ljudi enako nevarni kot pipe v kopalnicah. Po njegovem mnenju so to nepredvidljive posledice novih tehnologij, zato še ne poznamo vsega tveganja. Izdelovalci telefonov sicer odsvetujejo uporabo domačih čistil, vse skupaj pa je še težje, ker velika večina proizvajalcev sploh ne razkrije iz česa natančno so izdelani njihovi telefoni.

Dr. Schmidt dodaja, da je težko ugotoviti, ali alkohol zares očisti površno in pri tem ne poškoduje zaslona. Izdelovalec zaslonov Gorilla Glass, ki jih najdemo na kar nekaj telefonih sicer pravi, da izdelujejo tudi zaslon, ki se lahko očisti in tudi preživi večkratno čiščenje.

Predstavnica podjetja Apple je novinarja, ki je preiskoval zadevo spomnila na priročnik za uporabnike, ki ''izrecno prepoveduje uporabo čistil za okna, razpršil, raztopin, alkohola, amonijaka, ali jedkih tekočin''. Podobno piše tudi v navodilih za uporabo BlackBerryjevih telefonov. Pri Googlu glede na dejstvo, koliko različnih proizvajalcev uporablja njihov android pravijo, da le-ti nimajo izdelane skupne politike glede tega, kako čistiti telefon. Predstavniki Appla, Googla in BlackBerryja pa se strinjajo vsaj v eni točki: nobeno podjetje ne predpisuje nobenega posebnega čistila.

Boh Ruffin, eden izmed inženirjev pri podjetju Corning Gorilla Glass pravi, da njihovih zaslonov razne alkoholne krpice sicer ne bi smele poškodovati, a ne omenja, kako bo po tovrstnem čiščenju deloval telefon. Steklu bi po njegovem mnenju sicer lahko škodovala samo kakšna solna kislina. Sicer pa po njegovem mnenju razne krpica iz mikrovlaken zelo dobro odstranjujejo maščobo in ostalo umazanijo.

Tovrstne krpice sicer ponavadi zares odstranijo okoli 99 odstotkov bakterij, a dr. Schmidt pravi, da to vseeno ni dovolj, saj je pri nekaterih bakterijah dovolj, da zaužijemo samo 10 organizmov in že smo bolni.

Raziskave o bacilih na prenosnih telefonih so na žalost precej redke. Študija iz leta 2011 je sicer vključevala 100 telefonov študentov, ugotovili pa so, da so njihovi telefoni ''rezervoarji patogenov'' zaradi katerih lahko zbolimo. Študija, objavljena istega leta v medicinskem dnevniku Journal of Applied Microbiology je posvarila, da se okoli 20 do 30 odstotkov vseh virusov lahko z lahkoto prenese s konic prstov na zaslon telefona.

Marci Hollandsworth, mama štirih otrok domače pametne telefone celo krivi za celo poletje prehladov, čeprav je njena družina skoraj malce obsedena s čiščenjem, še posebej s priljubljenim čistilom Windex, s katerim čistijo tudi telefone. A to čistilo po besedah proizvajalca ni izdelano za elektroniko.  

Druge rešitve?

Derek Meister, ki je zaposlen pri gigantu Best Buy za čiščenje telefonov predlaga ultravijolično razkužilno palico. Slednja namreč čisti z UV žarkom in ubije bakterije, hkrati pa se ne dotika zaslona. Prihodnje leto na police prihaja tudi nov produkt imenovan PhoneSoap (''milo za telefon''), ki bo z UV svetlobo čistilo telefon kar med polnjenem. Spet drugo podjetje iz Kolorada pa ima drugačno rešitev. Razvijajo namreč mikroskopski vzorec, podoben koži morskega psa, ki je bolj odporna na bakterije kot koža katerekoli druge živali. Podjetje Sharklet Technologies je tovrsten vzorec sicer sprava začelo razvijati za medicinske naprave in pohištvo, a bodo leta 2013 pripravili tudi produkte za uporabo v mobilnih telefonih. Do takrat pa le malo pazite, kaj počnete s telefonom in kam vse ga vzamete s sabo, ter si redno umivajte roke in čistite telefon.