Zanimivosti

Apple z višjim dobičkom, a za pričakovanji

STA / S.R.
26. 10. 2012, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški računalniški velikan Apple je v zadnjem četrtletju svojega poslovnega leta, ki se je končalo s septembrom, ustvaril 8,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kljub temu je nekoliko zaostal za pričakovanji analitikov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Applov dobiček na delnico je namreč v omenjenem trimesečju znašal 8,67 dolarja, medtem ko so analitiki, ki jih je anketirala agencija Factset, pričakovali dobiček v višini 8,84 dolarja na delnico.

S tem je Apple že drugič zapored zaostal za pričakovanji, tokrat predvsem zaradi tega, ker prodaja Applovih tablic Ipad ni dosegla pričakovane stopnje rasti.

Apple je v zadnjem četrtletju prodal 14 milijonov ipadov ali 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, in 26,9 milijona iphonov oziroma 58 odstotkov več kot pred letom.

Pač pa je Apple nekoliko presegel pričakovanja glede prihodkov - te je povečal za 27 odstotkov na 36 milijard dolarjev, medtem ko so analitiki pričakovali za 35,8 milijarde dolarjev prihodkov.

Za praznično obarvano zadnje koledarsko trimesečje, ki je tradicionalno zelo močno z vidika prodaje elektronike, v Applu napovedujejo manjši zaslužek kot v enakem obdobju lani.

Dobiček na delnico naj bi se tako s 13,87 dolarja na delnico v lanskem zadnjem trimesečju znižal na 11,75 dolarja na delnico v letošnjem zadnjem trimesečju. Za pričakovanji je tudi napovedani četrtletni prihodek v višini 52 milijard dolarjev.

Razlog za to je večje število novih proizvodov, med njimi pred dnevi predstavljena nova, manjša različica tablice Ipad, kar prinaša večje proizvodnje stroške.