Zanimivosti

Googlov prvi mož se je opravičil za prehitro objavo rezultatov

STA
19. 10. 2012, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Glavni izvršni direktor spletnega velikana Google Larry Page se je v pogovoru z analitiki v četrtek opravičil za prehitro objavo poslovnih rezultatov v tretjem četrtletju, kar je skupaj s slabšimi rezultati od pričakovanih ceno delnice potisnilo navzdol za osem odstotkov na 695 dolarjev.

Google je v tretjem četrtletju ustvaril 2,18 milijarde dolarjev (1,66 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 20 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Google je z objavo poslovnih izidov presenetil vlagatelje, saj bi jih moral razkriti šele po koncu borznega trgovanja. Družba je krivdo za prehitro objavo zvalila na podjetje, ki mu objavlja poročila R.R. Donnelley. To je priznalo napako. Kriv naj bi bil človeški dejavnik, ker je nekdo prehitro pritisnil na gumb.

Page je s še vedno hripavim glasom na konferenci z analitiki poudarjal predvsem rast prihodkov podjetja. "Stari smo 14 let in smo že imeli svoje prvo četrtletje z več kot 14 milijardami dolarjev prihodkov. To za najstnika ni slabo," je dejal. Google je v minulem četrtletju ustvaril 14,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Poročilo o poslovanju je zaskrbljujoče tudi zaradi nižje cene za klike na oglase. Ta je v primerjavi z enakim četrtletjem padla za 15 centov, vendar pa je Page zagotovil, da je to le posledica spreminjanja menjalnih tečajev. Analitike je pozval, naj raje upoštevajo rast prihodkov od mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android in dejstvo, da je na svetu že več milijonov Androidovih uporabnikov, kar pomeni nadaljnjo rast prihodkov.