Zanimivosti

Rekordni skok iz Felixove perspektive

S.R.
15. 10. 2012, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najbrž vas je v nedeljo popoldne oziroma zvečer kar nekaj spremljalo podvig neustrašnega Felixa, ki je skočil z višine 39 kilometrov. Vas zanima, kako je skok videti iz prve osebe?

Neustrašni Avstrijec se je 14. oktobra zapisal v zgodovino. Skočil je namreč iz višine več kot 39 kilometrov (uradno 39.045 metrov) in med prostim padom proti Zemlji prebil tudi zvočni zid. Pred očmi milijonov ljudi, ki so preko interneta spremljali prenos v živo se je Felix več kot dve uri vzpenjal v posebni kapsuli pritrjeni na balon, nato pa skočil in med prostim padom dosegel hitrost 1342.8 kilometra na uro, kar v praksi pomeni, da je prebil zvočni zid in postal prvi človek, ki mu je to uspelo brez letala. Prosto je padal štiri minute in 19 sekund, nato pa odprl padalo in varno pristal na tleh.

S tem je podrl 52 let star rekord Joea Kittingerja, ki je leta 1960 skočil z višine dobrih 31 kilometrov. Felix je sicer podrl kar tri rekorde: najvišji skok z balona, najvišji polet z balonom s človeško posadko ter seveda prvi človek, ki je prebil zvočni zid med prostim padom.

Gre za dosežek brez primere, ki je znanstvenikom prinesel cel kup novih spoznanj o tem, kako se človeško telo obnaša v tovrstnih okoliščinah. Felix je tako s svojim skokom pomembno prispeval k prihodnjim vesoljskim projektom. Sicer je 43-letni Avstrijec skočil točno 65 let po tem, ko je Chuck Yeager z eksperimentalnim raketnim letalom prvič prebil zvočni zid. Chucku je to uspelo z letalom Bell X-1 14. oktobra 1947.

A Baumgartner je enega izmed rekordov le pustil nedotaknjenega. Gre za najdaljši prosti pad. Joe Kittinger, ki je bil 52 let po svojem podvigu v ekipi in je edini komuniciral s Felixom je namreč leta 1960 padal štiri minute in 36 sekund, Felix pa kot omenjeno štiri minute in 19 sekund, tako da danes 84-letni Joe enega izmed rekordov še drži.

Vse sicer ni potekalo brez težav. Felix je imel namreč probleme z gretjem na vizirju, zato se mu je slednji meglil, poleg tega pa se je med prostim padom za nekaj trenutkov začel nenadzorovano vrteti, a izkušeni padalec se je uspel rešiti. Po skoku je Felix še povedal, da je bil prav ta del padca najbolj brutalen, saj je zaradi velike hitrosti in vrtenja skoraj izgubil zavest. ''Vse skupaj je bilo tudi kar precej težje, kot sem menil, da bo'', je po skoku še povedal Felix.

Za nori podvig se je Baumgartner sicer pripravljal več kot pet let in v tem času tudi nekajkrat uspešno skočil z manjše višine, rekordni skok pa so morali zaradi premočnih vetrov tudi nekajkrat preložiti. A na koncu so Felix in njegova ekipa le dočakali dovolj lepo vreme, da se je Felix lahko dvignil nad Zemljo in skočil.

Celoten podvig je seveda spremljala množica kamer, ki so posnele prav vsak trenutek misije. Seveda pa lahko vse skupaj najbolj realistično predstavijo prav kamere, ki jih je imel Felix med skokom na telesu. V spodnjem posnetku si tako lahko ogledate, kako je skok izgledal iz Felixove perspektive. Bi si tudi sami drznili poskusiti kaj podobnega?