Zanimivosti

Raketoplan Endeavour po treh dneh privlekli na cilj

STA
15. 10. 2012, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raketoplan Endeavour je v nedeljo po treh dneh končal 19 kilometrov dolgo pot od mednarodnega letališča do znanstvenega centra v Los Angelesu, kjer je v muzeju našel svoje zadnje počivališče.

Oddahnili so si tudi zato, ker med potjo raketoplana po mestnih ulicah Los Angelesa ni bilo incidentov, nasilja in aretacij. Ljudje so si zemeljsko pot vesoljskega plovila z veseljem ogledovali, snemali in fotografirali ter se spominjali zgodovine.

Za raketoplan so morali po poti posekati 400 dreves, vendar so morali nekatera najbolj moteča pustiti pri miru. Med njimi so namreč različna spominska in zgodovinska drevesa, zato je šlo zelo počasi, celo počasneje od predvidene hitrosti tri kilometre na uro.

Za raketoplan, ki je drvel po vesolju s hitrostjo več kot 28.000 kilometrov na uro, je bila v tem primeru tudi primerjava s polžem daleč od realnosti.

Pred muzejem ga je med drugimi pozdravil župan Los Angelesa Antonio Villaraigosa, ki je uradno sklenil 26. zadnjo misijo 75 ton težkega Endeavourja.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je Endeavour upokojila lani, ko sta kariero končala tudi najstarejši Discovery, ki je na ogled v muzeju Smithsonian nedaleč od Washingtona, in Atlantis, ki bo ostal v vesoljskem centru Kennedy na Floridi. V New York so iz Smithsoniana prepeljali Atlantis, ki ni nikoli poletel v vesolje.

Nasa je raketoplane, ki so bili med drugim ključni za izgradnjo Mednarodne vesoljske postaje (ISS) v zemeljski krožnici, upokojila zaradi varčevanja in novih načrtov. Zdaj se namreč osredotoča na raziskovanje bolj oddaljenega vesolja, asteroidov ter planeta Mars.