Zanimivosti

V laboratoriju uspešno ustvarili zlato

S.R.
17. 2. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lahko bi rekli, da so znanstveniki našli sveti gral, ki ga ljudje iščejo že stoletja. V laboratoriju jim je namreč uspelo ustvariti zlato.

Raziskovalci z univerze Michigan State so namreč ugotovili, kako strupeno kemijsko spojino mutirati v zlato. Povedano preprosto, se nekaj senzacionalnega zgodi, ko bakteriji Cupriavidus metallindurans dajo veliko količino zlatovega klorida oziroma tekočega zlata. Po dobrem tednu dni omenjena bakterija iz prebavljene strupene snovi ustvari 24-karatna zlata zrna. Izredni profesor mikrobiologije in molekularne genetike na michiganski univerzi Kazem Kashefi pravi, da ''gre za mikrobiološko alkimijo''. Iz nečesa, kar samo po sebi nima nobene vrednosti so namreč ustvarili trdno žlahtno kovino, ki ima določeno vrednost.

A ne veselite se prehitro, saj znanstveniki dodajajo, da je proces za množično proizvodnjo zlata precej predrag. Kljub temu pa uspešen preizkus hitro odpira vprašanja glede ekonomskega vpliva, ki bi ga imelo takšno ''iz nič'' ustvarjeno zlato. Poleg tega pa v poštev pridejo tudi etična načela, saj gre za poustvarjanje naravnih procesov.

Kashefi in njegov sodelavec Adam Brown sta projekt uradno poimenovala kar "The Great Work of the Metal Lover'' (''veliko delo ljubitelja kovin''). V praksi je njun projekt premični laboratorij, zgrajen iz 24-karatne opreme, steklenega bioreaktorja in posodic za bakterije. Celoten projekt sta na ogled postavila tudi na tekmovanju kiberumetnosti Prix Ars Electronica, ki je v začetku oktobra potekalo v Avstriji.

Tam sta Brown in Kashefi svoje delo opisala kot hibrid med moderno mikrobiologijo in alkimijo, lahko pa bi ga opisali tudi kot ''neo-alkimijo''. Brown je doda, da ''znanost poskuša razložiti svet nenavadnih pojavov'', kot umetnik pa on sam poskuša ustvariti takšne pojave. ''Umetnost pa lahko nato privede do novih znanstvenih vprašanj'', še doda Brown.