Zanimivosti

Raketoplan Endeavour tokrat na ulicah Los Angelesa

STA / S.R.
13. 10. 2012, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prebivalci ameriškega Los Angelesa so se v trumah zgrinjali na ulice mesta, da bi si ogledali vesoljski raketoplan Endeavour.

Slednji je na ogromnem vozičku s tamkajšnjega letališča potoval proti kalifornijskemu znanstvenemu muzeju, kjer ga bodo dokončno upokojili, poroča britanski BBC.

Vesoljski raketoplan Endeavour, ki je na poletih v vesolje dosegal hitrost 28.160 kilometrov na uro, so v petek s polžjo hitrostjo vozili po ulicah Los Angelesa.

Potovanje na vozičku na daljinsko upravljanje bo trajalo dva dni. Svojo pot je raketoplan začel v petek na mednarodnem letališču v Los Angelesu, kamor so ga pripeljali pred tremi tedni na hrbtu predelanega boeinga 747.

Zaradi dolžine kril raketoplana so morali v mestu posekati 400 dreves. Mestne oblasti so sicer obljubile, da bodo posekana drevesa nadomestili s tisoč novimi. Da se je voz na 160 kolesih lahko zapeljal po ulicah, so morali dvigniti tudi drogove za elektriko ter odstraniti semaforje in prometne znake.

Nekdanji poveljnik plovila, Mark Kelly, ki je poveljeval tudi med zadnjim poletom Endeavourja, je med dogodkom izrazil upanje, da bo razstavljeni raketoplan navdihoval mlade generacije astronavtov.

75 ton težak raketoplan so zgradili leta 1991 v Kaliforniji za 1,7 milijarde dolarjev. V 20 letih je opravil 25 vesoljskih poletov, med katerimi je obiskal tudi rusko vesoljsko postajo Mir.

Raketoplan, ki je skoraj 4700-krat obkrožil Zemljo, je ime dobil po ladji, ki ji je poveljeval slavni britanski pomorščak James Cook, v vesolje pa je zadnjič poletel maja leta 2011.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je Endeavour upokojila lani, poleg Endeavourja pa sta lani kariero končala tudi najstarejši Discovery, ki je na ogled v muzeju Smithsonian nedaleč od Washingtona, in Atlantis, ki bo ostal v vesoljskem centru Kennedy na Floridi.

Nasa je raketoplane, ki so bili med drugim ključni za izgradnjo Mednarodne vesoljske postaje (ISS) v zemeljski krožnici, upokojila zaradi varčevanja in novih načrtov. Sedaj se namreč osredotoča na raziskovanje bolj oddaljenega vesolja, asteroidov ter planeta Mars.