Zanimivosti

Računalniški virus, ki zahteva plačilo globe

policija.si/K.Š.
8. 10. 2012, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska policija je zaznala pojav širjenja škodljive kode, ki uporabnikom pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in o obveznem plačilu globe oz. kazni za ponovno odblokiranje računalnika.

Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da je obvestilo dobil od slovenske policije.

Slovenska policija sporoča, da tovrstnih obvestil nikakor ne pošilja, temveč gre za v svetu že znano in dokaj razširjeno virusno okužbo. Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno vsebino (npr. ogledovanjem fotografij in video posnetkov na različnih pornografskih spletnih straneh). Z virusom okužen računalnik nato uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika, tako da je dejansko onemogočeno nadaljnje delo z računalnikom. 

Iz same vsebine, ki kroži v slovenskem jeziku, je razvidno, da gre za pomanjkljiv prevod, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom. Prav tako so zavajajoče in napačne navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika, saj tovrstne dikcije v navedenih členih tega zakona ne obstajajo.

 Slovenska policija zagotavlja, da ne pošilja takšnih obvestil in uporabnikom svetuje:

- da takim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih zneskov,

- uporabo licenčne programske opreme in protivirusnih programov,

- redno posodabljanje nameščene programske opreme,

- zamenjavo in varovanje uporabniških imen in gesel za dostop do različnih internetnih storitev (npr. e-pošta, družbena omrežja, e-bančništvo ipd.),

- pozornost pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne prevode s pomočjo aplikacij za samodejno prevajanje.

##IMAGE-15411##