Zanimivosti

Prenos podatkov preko žarnice?

S.R.
1. 10. 2012, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Se vam brezžični prenos podatkov oziroma Wi-Fi zdi nekaj posebnega? Potem najverjetneje še niste slišali za Li-Fi – prenos podatkov preko žarnic.

Da, to je zares mogoče, poleg tega pa naj bi bil takšen prenos tudi izjemno hiter. Nemški fizik Herald Haas namreč razvija tehnologijo, ki bi lahko za vedno spremenila prenos filmov, klice in sploh vse, kar uporablja radijske valove oziroma omrežje 3G. Heraldova ideja je, da bi v običajno LED žarnico vgradil mikročip, zaradi katerega bi žarnica izjemno hitro utripala. Svojo tehnologijo je poimenoval VLC oziroma ''Visible Light Communication''.

Postopek je podoben pošiljanju Morsejeve abecede preko svetilke, je da tu žarnica utripa veliko hitreje in uporablja ''abecedo, ki jo računalnik razume''. Omenili smo že veliko hitrost. Hass trdi, da bi tovrstna tehnologija omogočala prenos podatkov do enega gigabajta na sekundo. Kritiki njegove tehnologije pravijo, da je preveč omejena, saj svetloba žarnice seveda ne more prodreti skozi stene, poleg tega pa na primer mobilni telefoni ne morejo oddajati podatkov žarnici, tako da je komunikacija le enosmerna. A Hass odgovarja, da njegova povezava Li-Fi ni namenjena nadomestitvi obstoječega Wi-Fija temveč je mišljena le kod dopolnilna povezava. ''V kolikor je signal blokiran, oziroma bi radi s svojim mobilnim telefonom poslali podatke, lahko še vedno v trenutku preklopimo nazaj na radijske vlove oziroma Wi-Fi'', še pove Haas.