Zanimivosti

Einsteinove sive celice na aplikaciji

STA / S.R.
26. 9. 2012, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raziskovalci, ki so se vedno čudili, kaj vse je Albert Einstein počel s svojimi možgani, lahko odslej pogledajo pod "pokrov" - z novo aplikacijo za ipad, ki prikazuje slike njegovih slavnih sivih celic.

Ko je Einstein leta 1955 umrl, so njegove možgane shranili v znanstvene namene. Patolog Thomas Harvey iz bolnišnice v New Jerseyju, ki je opravil obdukcijo, je Einsteinove možgane razdelil na 170 delov. Nato jih razrezal na stotine mikroskopsko majhnih delov.

Te delce so nato dali na mikroskopska stekelca, kar je znanstvenikom omogočilo vpogled v celično strukturo in živčno tkivo možganov slavnega znanstvenika.

Bolnišnica je zbirko leta 2010 podarila ameriškemu muzeju za zdravje in medicino v Chicagu, kjer so se spomladi ob pomoči zasebnih donatorjev lotili njene digitalizacije.

Stekelca, ki so jih digitalizirali doslej, so na voljo na novi aplikaciji za pametne telefone in tablične računalnike. Zaslužek od prodaje aplikacije bo namenjen muzejema za zdravje in medicino v Chicagu in Silver Springu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.