Zanimivosti

Švicarske železnice Apple obtožile kraje simbola

STA/K.Š.
21. 9. 2012, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Švicarske državne železnice so ameriškega tehnološkega velikana Appla danes obtožile, da je kopiral njihovo legendarno uro, ki se nahaja na vseh švicarskih železniških postajah.

Apple naj bi isti simbol - okroglo uro s črnimi kazalci - uporabil za sistem Ios 6, nameščen v pametnih mobilnikih iphone in tabličnih računalnikih ipad.

Predstavnik švicarskih železnic Reto Kormann je poudaril, da je Applov simbol "identičen" tistemu, ki so ga železnice zasnovale leta 1944. Edina razlika med simboloma naj bi bil drugi kazalec na uri, ki je pri Applu rdeče barve.

"Ponosni smo, da to ikono ure uporablja podjetje, ki je uspešno na svetovnem trgu," je dejal Kormann, ki pa je poudaril, da jih Apple pred tem ni prosil za dovoljenje za uporabo. Obenem je poudaril, da so podjetju Apple že sporočili, da patentne pravice za uro pripadajo njim.

Po besedah Kormanna bodo železnice poskušale z Applom doseči "prijateljski sporazum", v skladu s katerim bi Apple lahko še naprej uporabljal simbol v zameno za plačilo licence.

Predstavništvo podjetja Apple v Nemčiji in Švici se na obtožbe ni odzvalo.