Zanimivosti

Američanke uživajo lastno placento

STA
19. 9. 2012, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ZDA se je zadnje čase razširila novost, ki bi naj bila med drugim koristna tudi proti poporodni depresiji. Gre za uživanje posteljice oziroma tkiva in tekočine, ki se porodi skupaj z novorojenčkom.

Strokovnjaki večinoma opozarjajo, da gre za praznoverje, nad katerim večina ljudi sploh ni navdušena.

O pojavu se je v torek na spletni strani Huffington Posta razpisal profesor psihologije z univerze Buffalo v New Yorku Mark Kristal. Kristal zatrjuje, da ni nobenih dokazov o blagodejnih učinkih tovrstnih prehranjevalnih navad, predvsem zato, ker to ni običajno za človeško vrsto, kakor tudi ne za dve drugi visoko razviti vrsti sesalcev, kot sta kiti in delfini.

Za samice drugih sesalcev je placenta prava poslastica in jo običajno res pohrustajo. Učinkov tako imenovane "placentofagije" na človeka pa doslej še niso dovolj raziskali, saj so posteljice po porodu običajno zavrgli.

Nekatere novodobne babice in predvsem vsemogočni svetovni splet pa sedaj placento priporočajo kot zanesljivo zdravilo proti poporodni depresiji, pomanjkanju mleka in hormonov. Zaužila naj bi se lahko surova, kuhana, ocvrta, posušena ali v tabletkah. Kitajci naj bi iz tega že tisočletje delali tabletke proti neplodnosti in impotenci, v ZDA pa je bilo nekaj primerov kuhanja placente med hipiji v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Novo kulinarično-zdravstveno poslastico kot takšno reklamirajo tudi slavne osebe. Med njimi je igralka iz oddaje "Mad Men" January Jones, ki je zagotovila, da ji je prav placenta pomagala, da se je po porodu spet hitro spravila na noge in k snemanju novih nadaljevanj omenjene oddaje. Lastno posteljico je zaužila v posušeni obliki in predelano v tabletke ter prisega, da zadeva deluje ter jo priporoča vsem novim mamicam.

Ker gre za ZDA, to več ni le čudaška novotarija, ampak postaja že pravi posel. Rastejo namreč podjetja, ki prežijo na nosečnice in jim za ugodno ceno v nekaj dneh predelajo placento v tabletko. Oblasti za zdaj še ne ukrepajo. Se pa bo to hitro spremenilo, če bo kljub uživanju placente katera od žensk zaradi poporodne depresije storila samomor in se bo sprožil plaz tožb.