Zanimivosti

Apple predstavil iPhone 5

STA / S.R.
13. 9. 2012, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Apple je danes v skladu s pričakovanji javnosti predstavil težko pričakovano novo različico svojega pametnega mobilnega telefona iPhone.

Iphone 5 je lažji, tanjši in zmogljivejši od svojega predhodnika z oznako 4S. "To je najtanjši iPhone, kar smo jih kdajkoli naredili, je tudi najtanjši pametni mobilnik na svetu in tehta le 112 gramov," je na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu povedal Applov izvršni direktor za marketing Phil Schiller. Iphone 5 je sicer debel le 7.6 milimetra (18 odstotkov manj kot predhodnik), s težo 112 gramov pa je 20 odstotkov lažji kot iPhone 4S. Tako kot je bilo za pričakovati, se je tudi Apple uklonil zahtevam po malce večjem zaslonu, tako da ima novi ''jabolčni'' telefon zaslon z diagonalo 10.2 centimetra (4 palce). Kot se je napovedovalo pa je Apple pri zaslonu uporabil t.i. ''in-cell'' tehnologijo, pri kateri sta LCD in plast, ki zaznava dotike združena v eno, tako da je telefon lahko še tanjši. Ločljivost ''retina'' zaslona ja 1136x640 točk, kar pomeni gostoto točk 326ppi. Sicer je telefon nekoliko daljši, tako da se razmerje zaslona približuje 16:9.

Očitno so bile vse fotografije ohišij novega telefona, ki so se že pred meseci pojavljale na spletu precej točne, saj je novi iPhone zares narejen iz stekla in aluminija. Na zadnjem delu tako najdemo tri plasti. Sredinska plošča je iz aluminija, ozka pasova na zgornjem in spodnjem robu pa iz stekla.

Procesor kar dvakrat hitrejši 

Pod pokrovom se skriva novi čip, ki ga je Apple poimenoval A6, ki naj bi bil kar dvakrat hitrejši od čipa pri modelu 4S. Poleg tega naj bi bil manjši in varčnejši z energijo, kar pomeni, da bo iPhone 5 deloval še dlje. Procesorju sicer pomaga še 1GB RAM-a. Dobrodošla novost je podpora omrežju LTE, ki zagotavlja zares hiter prenos podatkov.

Kamera na zadnji strani je precej podobna tisti v predhodniku in ima osem megatočk, Apple pa pravi, da je sprožilec kar 40 odstotkov hitrejši kar seveda pomeni še lepše fotografije, kamera pa seveda lahko posname video v polni visoki ločljivosti 1080p. Tudi kamera na sprednji strani je doživela spremembe, saj ima sedaj izboljšan senzor in lahko zajame video v ločljivosti 720p.

Iphone 5 bo imel prednaložen nov operacijski sistem iOS 6, ki se bo ponašal z mnogimi izboljšavami. Nov je tudi priključek, ki ga je Apple poimenoval Lightning. To pa pomeni, da boste morali za uporabno novega iPhona s starimi dodatki (zvočniki, itd.) dokupiti adapter.

V Sloveniji od 28. septembra 

Novi Iphone bo svojo prodajno pot začel 21. septembra, in sicer v ZDA ter šestih drugih državah - Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Japonskem. Do konca meseca naj bi bil na voljo v dodatnih 20 državah, do konca leta pa v 100 državah. Prednaročila naj bi začeli sprejemati v petek. V Sloveniji naj bi ga dobili 28. septembra. Na voljo bo zopet v črni in beli barvi, obe različici pa imata malce drugačen odtenek zadnje aluminijaste plošče. Kot običajno bo mogoče kupiti različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika.