Zanimivosti

Moški naj bi imeli raje pametne ženske

STA
17. 2. 2013, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minili so časi, ko so moški občudovali ženske, ker so bile lepe in privlačne. Dandanes jih bolj pritegnejo inteligentne ženske, ki uporabljajo svoje možgane in se ne ukvarjajo toliko z lepoto in stasom.

Kljub temu bo večina žensk verjetno težko ugotovila, ali jih moški gledajo zato, ker se jim zdijo inteligentne.

Britanski znanstveniki so do teh ugotovitev prišli v raziskavi, v kateri so 12.000 oseb povprašali, kakšne lastnosti in osebnostne značilnosti cenijo pri svojih partnerjih.

Kot ugotavljajo, sodoben moški med iskanjem primerne partnerke ne razmišlja o tradicionalnih veščinah, kot je kuhanje. Zahodna kultura je namreč v zadnjih letih doživela korenite spremembe, moški in ženske veljajo za enakopravne, moški pa več ne "padajo" na videz ženske.

"V družbah, kot je britanska, še posebej pa v Skandinaviji, moški vse bolj cenijo druge lastnosti, kot je inteligenca, ne pa privlačna postava ali dobro kuhanje," je pojasnil psiholog z univerze v Yorku Marcel Zentner.

Ženske na drugi strani iščejo moške, ki izgledajo pametnejši in lepši, za njihovo finančno stanje pa se ne zmenijo več toliko kot nekoč, saj so danes samostojne in same služijo denar, povzema makedonska tiskovna agencija Mia.