Zanimivosti

Zopet spektakularen sončni izbruh!

S.R.
6. 9. 2012, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Naša najsvetlejša zvezda prihaja v najbolj aktivni del svojega 11-letnega cikla, tako da se na Soncu skoraj vsak dan dogaja kaj zanimivega.

Vrhunec aktivnosti lahko po besedah znanstvenikov pričakujemo leta 2013, že sedaj pa imajo astronomi in navdušenci nad nebesnimi pojavi marsikaj za videti.

31. avgusta je bila na Soncu namreč izjemno huda sončna nevihta, ki je bila celo tako velika, da bi lahko večkrat 'pogoltnila' Zemljo. Vse skupaj je zabeležil Nasin laboratorij za opazovanje sonca ''Solar Dynamics Observatory'' (SDO). Na posnetku nevihto opazimo kot svetle vijuge (spodaj levo) oziroma kot nekakšen ''bič'', ki se odlepi od Sonca. Nasa je sporočila, da so se magnetni delci in veter od Sonca ločili s hitrostjo okoli 1.500 kilometrov na uro. Delci Zemlje sicer niso zadeli neposredno, so pa zadeli magnetosfero in tako kot običajno povzročili nekaj spektakularnih sijev (auror).
Nedavni izbruh so sicer posneli trije sateliti. Dva iz programa STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory – dva identična satelita z oznako A in B) in satelit SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). Naloga vse treh je opazovanje aktivnosti Sonca. Slednje pa je zaradi približevanja koncu 11-letnega cikla vsak dan bolj aktivno, sončni izbruhi pa občasno lahko povzročajo tudi rahle motnje v delovanju naprav, ki se zanašajo na radijske valove.