Zanimivosti

Nove Lumie z Windows Phone 8

S.R.
6. 9. 2012, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nokia in Microsoft sta na tiskovni konferenci 5. septembra predstavila dva nova člana družine Lumia, na katerih bo seveda nameščen operacijski sistem Windows Phone 8.

Nova Nokiina pametna telefona slišita na ime Lumia 920 in Lumia 820 in sta, kot je mogoče razbrati že iz imena naslednika telefonov Lumia 900 in 800, kar je opazno že na prvi pogled saj oba telefona navdih jemljeta pri domiselno oblikovanih predhodnikih. Tako se ponašata s podobnimi, rahlo zaobljenimi ohišji iz polikarbonatov. Pri družini Lumia velja, da višja kot je številka, boljši je telefon.

Lumia 920

Lumia 920 je tako novi paradni konj finskega podjetja. Zaslon je še večji kot pri predhodnici in se ponaša z diagonalo 11.4-centimetra (4.5 palca) in Nokiino tehnologijo ''ClearBlack'', ki omogoča boljo prilagoditev na sončno svetlobo. Ločljivost LCD (IPS) zaslona je 1280×768 točk. Pod površjem se skrivata 1.5-gigaherčni dvojedrni procesor Snapdragon S4 (Qualcomm) ter 1GB RAM-a. Telefon odlikuje tudi ogromna baterija z močjo kar 2.000mAh. Lumia 920 je poleg tega tudi prvi telefon, ki bo omogočal brezžično polnjene. Finsko podjetje je precej pozornosti namenilo tudi kameri, ki je dandanes po njihovem mnenju ena redkih lastnosti, ki zares ločuje mobilne telefone. Lumio 920 so tako opremili s kamero z 8.7 megatočkami, optičnim stabilizatorjem PureView (tehnologija, ki odlikuje že telefon PureView 808) in lečami Carl Zeiss. Kamera seveda omogoča zajem videa v polni visoki ločljivosti (1080p) s 30 slikami na sekundo. Kamera na sprednji strani ima 1.2 megatočki in podpira video do ločljivosti 720p. Telefon bo imel 32GB notranjega pomnilnika, dodatnih 7GB pa je na voljo preko Microsoftove oblačne storitve SkyDrive. Telefon si boste lahko omislili v rumeni, rdeči, sivi, beli ali črni barvi. Omeniti velja še, da bo imel model 920 že v osnovi nameščeno aplikacijo Nokia City Lens. Gre za nekakšno nadgrajeno realnost, kjer lahko kar preko kamere dobimo informacije o bližnjih restavracijah, hotelih, trgovinah. Ne manjkajo niti že znane odlične navigacijske storitve Nokia Drive, Maps in Transport.

Lumia 820 

Lumia 820 je tako kot predhodnica malce skromnejša. Ima OLED zaslon z diagonalo 10.9-centimetra (4.3 palca) z ločljivostjo 800x400 in tehnologijo ''ClearBlack''. Pod pokrovom prav tako tiktaka 1.5-gigaherčni dvojedrni procesor Snapdragon S4, napaja pa ga baterija z močjo 1.650mAh. Procesorju pomaga še 1Gb RAM-a. Tudi pri modelu 820 obstaja možnost brezžičnega polnjena. Na zadnji strani je grajena kamera z osmimi megatočkami, dvojno bliskavico in lečami Carl Zeiss. Omogoča zajem vida v polni visoki ločljivosti (1080p) s 30 slikami na sekundo. Kamera na sprednji strani ima VGA ločljivost (640x480). Telefon ima 8GB notranjega pomnilnika, ki ga lahko razširimo z microSD spominsko kartico, 7Gb pa nam ponuja še SkyDrive. Čeprav ima tud Lumia 820 enako ohišje iz enega kosa polikarbonata (le robovi so malce bolj zaobljeni kot pri predhodniku in Lumii 920), bodo zanjo na voljo zamenljivi pokrovčki v več različnih barvah. Zaenkrat so potrjene rdeča, rumena, siva, svetlo modra, vijolična, bela in črna barva.

Kot omenjeno je na obeh novih Nokiah nameščen Windows Phone 8, ki omogoča več prilagoditev začetnega zaslona, uporabniki pa lahko preko animiranih ploščic vseskozi dobivajo vse pomembne informacije. Tako kot pri predhodni verziji bo tudi v osmih mobilnih Oknih nameščena aplikacija Microsoft Office, za brskanje po spletu pa bo skrbel Internet Explorer 10.
Telefona bosta na police prišla v zadnjem četrtletju 2012, natančnejše datume in podatke o ceni pa bo Nokia objavila bližje začetka prodaje v posameznih državah.