Zanimivosti

Kopica mobilnih novosti, tudi iPhone 5

STA
5. 9. 2012, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekateri vodilni proizvajalci mobilnih telefonov na svetu bodo v teh dneh v ZDA predstavili nove različice svojih pametnih mobilnikov.

Nokia in Microsoft naj bi tako danes predstavila mobilnike s sistemom Windows 8, Apple pa naj bi prihodnji teden predstavil težko pričakovani iPhone 5.

Ameriški tehnološki velikan Apple je v torek predstavnikom medijev posredoval vabila na dogodek, ki bo 12. septembra v San Franciscu. Tako kot običajno je tudi tokrat skrivnosten glede osrednje teme dogodka, po ocenah tehnološke javnosti pa naj bi predstavil novi pametni mobilnik iPhone 5.

Najtežje pričakovan je novi iPhone 

Dolgo pričakovana nova različica enega najbolj priljubljenih pametnih mobilnih telefonov na svetu, ki jo tehnološka javnost zaenkrat naslavlja kot iPhone 5, naj bi po neuradnih informacijah imela večji zaslon na dotik kot predhodni iPhone 4S, na voljo pa naj bi bila do konca meseca.

Po pojasnilih analitikov bo povpraševanje po novih iphonih veliko, ker naj bi številni potrošniki z nakupom novega pametnega mobilnika čakalo prav na nanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodilni delež na ameriškem trgu mobilnih telefonov sicer zaseda južnokorejski Samsung, konec julija je po podatkih analitske hiše Comscore beležil 25,6-odstoten delež. Sledita LG z 18,4-odstotnim in Apple s 16,4-odstotnim tržnim deležem.

Glede na operacijski sistem pri zmogljivejših, pametnih mobilnikih vodijo tisti, ki imajo nameščen Googlov operacijski sistem Android. Zasedajo 52,2-odstoten delež. Na drugem mestu je Applov sistem Ios, ki ima 33,4-odstoten delež.

Apple naj bi po pričakovanjih oktobra pripravil še en medijski dogodek, na katerem naj bi predstavil novo, manjšo različico svojega tabličnega računalnika Ipad.

Ta najbolj priljubljena tablica na svetu je zdaj na voljo v 10-palčni (25-centimetrski) izdaji, a beleži vse večjo konkurenco tudi s strani manjših modelov drugih proizvajalcev, kot sta Samsungov Galaxy Tab in Amazonov Kindle Fire.

Nove Nokie že 5. septembra 

Že v tem tednu pa novo ponudbo predstavljajo Applovi tekmeci. Finska Nokia bo v sodelovanju s svojim partnerjem, ameriškim Microsoftom, že danes v New Yorku predvidoma predstavila pametne mobilnike z novim Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 8.

Nokia je poleg tega v torek predstavila brezplačno glasbeno storitev za uporabnike pametnih mobilnikov Lumia v ZDA. Nekoč vodilni proizvajalec mobilnikov na svetu želi s tem okrepiti svoj položaj na trgu pametnih mobilnikov, na katerem so jo tekmeci najbolj prehiteli.

Ameriški proizvajalec mobilnikov Motorola Mobility, ki sodi pod okrilje ameriškega spletnega velikana Google, bo prav tako danes v sodelovanju z ameriškim mobilnim operaterjem Verizon Wireless v New Yorku priredil poseben dogodek. Predstavili naj bi novo različico pametnega mobilnika Razr z operacijskim sistemom Android.

Ameriški spletni trgovinski velikan Amazon.com naj bi v četrtek v Kaliforniji predstavil novo različico svojih priljubljenih tablic Kindle, tajvanski HTC pa je za 19. september sklical dogodek v New Yorku, na katerem naj bi predstavil novo serijo pametnih mobilnikov z operacijskim sistemom Windows 8.