Zanimivosti

Nič več trgovine z imenom Hitler?

STA
3. 9. 2012, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lastnik trgovine z moškimi oblačili na zahodu Indije s spornim imenom Hitler je danes povedal, da razmišlja o spremembi imena, potem ko se je zaradi naziva pritožila lokalna judovska skupnost in izraelski konzulat.

Trgovino je odprl pred mesecem dni, nad njenim vhodom pa visi velik napis Hitler, namesto pike pa je nad črko i izrisana svastika.

Lastnik trgovine Rajesh Shah je dejal, da je v stik z njim stopila judovska skupnost kraja Ahmedabad in zahtevala spremembo imena. "Naš namen ni, da bi z imenom koga prizadeli. O spremembi imena se bomo odločili, ko se s potovanja v tujini vrne moj poslovni partner," je dejal Shah, ki pa je ob tem pripomnil, da s poimenovanjem niso kršili indijske zakonodaje.

Shah trdi, da ni vedel, kdo je bil Adolf Hitler in da je trgovino poimenoval po dedku svojega poslovnega partnerja, ki so mu zaradi njegove strogosti dali vzdevek Hitler. Shah je še povedal, da je ime privlačno in da trgovina dobro posluje.

Vendar nad imenom ni bila navdušena izraelska generalna konzulka v Mumbaiju Orna Sagiv, ki je sporočila, da je bila šokirana nad brezčutnim imenom. Veliko Indijcev je že podpisalo spletno peticijo, ki za trgovino zahteva odvzem licence, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A obenem Indijci z besedo Hitler pogosto označujejo stroge, avtokratske ljudi. Poleg tega Hitler v nekaterih delih Indije uživa neobičajno veliko spoštovanja, njegova knjiga Mein Kampf pa se v knjigarnah dobro prodaja.

Oblasti v indijski zvezni državi Gujarat, v kateri je tudi mesto Ahmedabad, so pred leti celo izdale učbenik, v katerem je Hitler pohvaljen kot nekdo, ki je Nemčiji vrnil "dostojanstvo in prestiž".