Zanimivosti

Samsung razkril Galaxy Note II

S.R.
29. 8. 2012, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejsko podjetje Samsung je 29. avgusta v Berlinu predstavilo naslednika priljubljenega mobilnika Galaxy Note.

Čeprav so bili od predstavitvi telefona Note zaradi njegove velikosti mnogi skeptični, saj jim ni bilo jasno, ali je telefon majhna tablica ali velik telefon, je Note dosegel zavidljiv prodajni uspeh, saj so jih do avgusta 2012 prodali več kot 10 milijonov. Čas je torej za naslednika, s preprosto oznako ''II'', ki ga je Samsung pametno predstavil v času tik pred mednarodnim sejmom IFA 2012, seveda z namenom, da pritegne še več pozornosti.
Pri novem Note-u je potrebno najprej omeniti zaslon, ki je tokrat še večji, saj njegova diagonala meri kar 14 centimetrov (5.5 palcev). Ločljivost HD Super AMOLED zaslona je 1.280 x 720 točk. Kljub še večjemu zaslonu je telefon debel le 9.4 milimetra, v tankem ohišju pa se skriva izjemno zmogljiva baterija z močjo 3.100mAh ter štirijedrni procesor Exynos s frekvenco 1.6Ghz. Prvi Note je obliko dobil od Galaxy-ja S2, pri oblikovanju naslednika pa so se pri Samsungu seveda zgledovali po paradnem konju, telefonu Galaxy S3. Tako ima Note II podobne zaobljene robove in svetleče ohišje. Na zadnjem delu najdemo klasično Samsungovo kamero z osmimi megatočkami, ki je zmožna zajema videa v polni visoki ločljivosti (1080p).

Pod pokrovom novi zeleni robotek 

Še boljše novice se skrivajo pod pokrovom. Note II bo v trgovine prišel s prednameščenim operacijskim sistemom Android 5.0. oziroma ''Jelly Bean''. Samsugove spremembe Androida pa so tokrat razumljivo usmerjene predvsem v večjo funkcionalnost pisala ''S Pen'', ki ima sedaj še vejo vlogo kot pri predhodniku. V ta namen je novo pisalo malce podaljšano in debelejše, za nameček pa ima še gumijasto prevleko, tako da bodo uporabniki imeli občutek, da v rokah držijo svinčnik ali pero. Uporabniki lahko sedaj s pisanjem s ''S Penom'' sprožijo t.i. hitre ukaze, funkcija ''air view'' pa omogoča, da galerija ali mape pregledujemo samo z držanjem pisala stylus nad zaslonom. Funkcija ''Easy Clip'' omogoča hitro urejanje in deljenje fotografij. Pisalo stylus sedaj deluje tudi v koledarju (''S Planner'') in aplikaciji za elektronsko pošto, poleg tega pa vas bo telefon tudi opozoril, če boste pisalo kje pozabili.

Galaxy Note bomo v roke dobili pred koncem leta, na voljo pa bo v ''titanovo sivi'' in ''marmornato beli'' barvi. Vsekakor dostojen naslednik prvega Note-a, ki se je kljub mešanim občutkom ob izidu odlično prijel in navdušil vse, ki so ga vzeli v roke.