Vodstvo južnokorejskega velikana medtem napoveduje nadaljevanje neizprosnega boja proti kalifornijskemu velikanu v dolgoletnem sporu glede intelektualne lastnine.

Samsungove delnice so tako v današnjem trgovanju izgubile skoraj osem odstotkov vrednosti, kar je največji dnevni padec v skoraj štirih letih za korejskega velikana, ki v zadnjih letih beleži stalno rast in odlične poslovne rezultate. Tržna kapitalizacija Samsunga je tako upadla za okoli 10 milijard evrov.

Devetčlanska porota je v petek v kalifornijskem San Joseju v obojestranski tožbi zaradi kraje intelektualne lastnine med korejskim Samsungom in ameriškim Applom, odločila v prid Appla. Samsungu je naložila plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine.

Južnokorejski tehnološki velikan je že napovedal, da se bo na razsodbo pritožil. Ob tem je sporočil tudi, da so z razsodbo največ izgubili potrošniki. "Vodila bo k manj izbire, manj inovacijam in potencialno tudi k višjim cenam," so ob tem zapisali v Samsungu.

Danes pa je vodstvo družbe zaposlenim po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo, da je zaradi sodbe kalifornijskega sodišča razočarano, a je ob tem napovedalo nadaljevanje neizprosnega boja proti Applu v večletnem sporu med zagrizenima tekmecema, ki poteka na sodiščih po vsem svetu. Družbi se medsebojno obtožujeta kršenja patentnih pravic in kraje intelektualne lastnine pri pametnih telefonih in tablicah.

Analitiki sicer pojasnjujejo, da sama odškodnina, čeprav visoka, ne predstavlja hujše nevarnosti za zelo dobičkonosni Samsung. Veliko večji šok za podjetje bi bila morebitna sodna prepoved prodaje Samsungovih izdelkov na ključnem ameriškem trgu. Odločitev se pričakuje 20. septembra.