Zanimivosti

Vzburja jo pokanje balonov

S.R.
21. 8. 2012, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pokanje balonov je za veliko večino ljudi vsaj malce neprijetno, nekatere prav prestraši, obstajajo pa tudi taki, ki jih to vzburja.

Spoznajte Elle, domino iz Denverja (zvezna država Kolorado), ki sama zase priznava, da je ''looner''. Gre za izraz, s katerim ljubitelji balonov opisujejo svoj nenavadni fetiš. A vsi ''loonerji'' niso enaki, kot je Elle razložila v najnovejši epizodi oddaje ''Taboo'' na programu National Geographic. Elle je ''pokalica'', torej oseba, za katero je zvok poka balona praktično metafora za orgazem. V oddaji je povedala, da jo pokanje prav zares vzburja, saj ve, da v balon ''vlaga življenjsko silo''.

Njeno popolno nasprotje je na primer Dave Collins, 27-letnik iz mesta Little Rock v Arkansasu. Za Dave-a je pok balona enak smrti in Dave se razpoloženje dejansko zelo poslabša, če nekdo v njegovi prisotnosti poči balon. Dave, ki se prav tako pojavi v oddaji pač verjame, da so baloni njegovi otroci.

Novinarka Karen McIntyre, ki je preiskovala kulturo ''balonskih fetišistov'' pravi, da jih privlačijo različni vidiki balona, od vonja, pa do barve ali oblike. Radi imajo tudi zvok balona, ter občutek, ko s prstom potujejo po površini balona. Elle, na primer, pa še posebej vzburja, da napihuje balon vse dokler le-ta ne poči. Pri tem se počuti izjemno močna. Balon napihuje, vseskozi pa jo spremlja napeto pričakovanje, kdaj bo balon počil. Ko se to zgodi, je seveda zelo zadovoljna.

Kevin Volkan, profesor z univerze Channel Islands v Kaliforniji pravi, da balonski fetiš, tako kot vse ostale fetiše lahko razložimo z dogodki v preteklosti, ki pri določenih osebah še danes izzovejo močna čustva, ki privedejo do navezanosti na določene predmete, v tem primeru balone. A Elle poudarja, da to nikakor ne pomeni, da je kakorkoli nevarna za otroke. Sto ljudi, sto čudi.