Zanimivosti

Nasa leta 2016 z novim vozilom na Mars

STA / S.R.
21. 8. 2012, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v ponedeljek izbrala novo vesoljsko vozilo za misijo na Marsu.

Na Rdeči planet, kjer je zdaj laboratorij Curiosity (Radovednost), naj bi prispel leta 2016. Cilj misije vozila InSight (Vpogled) je ugotoviti, kako je nastal Mars, kar bi znanstvenikom pomagalo tudi pri ugotavljanju nastanka drugih planetov.

Curiosity je na Marsu pristal 6. avgusta in išče dokaze o mikrobiološkem življenju na tem planetu. Kot je sporočila Nasa, je s pomočjo manjše kamere ravno danes identificiral prvi kamen na Rdečem planetu. S to kamero bo Radovednost v prihodnjih dveh letih analizirala na tisoče objektov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

InSight, ki bo nekoliko skromnejši in cenejši od Curiosityja, se bo po drugi strani osredotočil na dogajanje pod površjem Marsa. Med drugim bo opremljen s seizmografom francoske proizvodnje, s katerim naj bi ugotovil, ali so na Rdečem planetu potresi. Imel bo tudi poseben termometer, s katerim bo meril temperaturo Marsove skorje.

Misija InSighta naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije AP stala največ 425 milijonov dolarjev.

Po besedah Nasinega znanstvenika Johna Grunsfelda znanstvenike že dolgo zanima, kakšna je notranjost Marsa. Nasa je projekt InSight izbrala med tremi predlogi misij - ostala dva se nanašata na misiji na eno od Saturnovih lun in na komet - in tako postala tarča kritik, da Marsu posveča preveč pozornosti.

Grunsfeld je pojasnil, da so bile vse predlagane misije dobre, vendar so ocenili, da je za misijo na Rdeči planet največ možnosti, da bi jo lahko izpeljali v predvidenem času in s predvidenim denarjem.