Zanimivosti

Ranjen planet

K.Š.
8. 8. 2012, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kanadski umetnik Edward Burtynsky je z razstavo Oil navduševal že čez lužo. Sedaj so njegova dela razstavljena v Berlinu, kjer poleg navdušenja vzbujajo tudi strah. Poglejte, zakaj.

Novinar in fotograf Edward Burtynsky v svojem opusu skuša prikazati, kakšne katastrofalne posledice imajo človekova dejanja na naravo. Leta 2010 je izdal knjigo Oil, v kateri je zbranih kar nekaj fotografij, ki dobesedno jemljejo sapo. Te fotografije so trenutno razstavljene v Berlinu, v galeriji C/O.

Razstava s preprostim naslovom 'Oil' je grozljivo fotografsko potovanje v to, kar človek 'podarja' svojemu planetu. Prek fotografij nas bi umetnik rad opomnil, da imajo naftni mogotci neverjetno moč, ki se seveda osnuje na tem, da življenje na Zemlji lahko poteka normalno le z 'neomejenimi' količinami črnega zaklada. Burtynsky želi prek te razstave tudi opomniti, da človek dejansko ne ve, kakšne bodo realne posledice tega destruktivnega ravnanja z našim planetom. Človek bi se moral začeti zavedati svoje okolice … in tega, da Zemlja ni le naš planet. 

Poglejte si njegovo pretresljivo potovanje ...