Zanimivosti

Apple in Samsung začela spopad

STA/E.N.
1. 8. 2012, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ameriškem zveznem sodišču v kalifornijskem San Joseju se je začel spopad med ameriškim tehnološkim velikanom Apple in njegovim južnokorejskim tekmecem Samsungom. Odvetniki Appla so v uvodnem nagovoru Samsung obtožili "kopiranja vseh elementov iPhona", medtem ko Samsung pravi, da si Apple ne more lastiti "pravokotne oblike".

Tožbo je sprožil Apple, ki trdi, da so izdelki Samsunga iz Južne Koreje le kopija njihovih iPhonov in tabličnih računalnikov iPad. V podkrepitev svojih trditev ima Apple nekaj Samsungovih notranjih dokumentov, ki naj bi dokazovali namerno kopiranje.

Ponoči po evropskem času je odvetnik Appla Harold McElhinny podal uvodni nagovor, v katerem je poudaril, da se je Samsung "na najvišji ravni" odločil, da bo "preprosto kopiral vse elemente" priljubljenega mobilnega telefona iPhone in tabličnega računalnika iPad, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Samsungov odvetnik Charles Verhoeven je trditve zavrnil s podatkom, da južnokorejski proizvajalec zaposluje na tisoče ljudi, ki se ukvarjajo z dizajnom, in za raziskave in razvoj novih proizvodov porabi milijarde dolarjev. Poudaril je še, da Apple, tako kot številna druga podjetja, uporablja podobno tehnologijo in dizajn za zadovoljevanje potreb uporabnikov po telefonih in drugih napravah, ki predvajajo glasbo in filme ter omogočajo fotografiranje in snemanje.

Tako je po njegovih besedah več podjetij vložilo zahtevo za patentno zaščito pravokotne oblike z zaobljenimi robovi, ki je značilna za Applove proizvode. "Apple ni izumil pravokotne oblike, ki jo kar naprej videvate," je dejal Verhoeven. Zato Apple tudi nima pravice "monopola nad pravokotno obliko".

Sicer pa je odvetnik Samsunga menil še, da je osnovna oblika, na kateri delajo skoraj vsi proizvajalci, enaka. "Nič ni narobe, če spremljaš delo svojih tekmecev in te to navdihne," je dejal.

V kolikor bi sicer v procesu, ki bo predvidoma trajal vsaj mesec dni, zmagal Apple, bi lahko sodišče prepovedalo prodajo Samsungovih izdelkov Galaxy na ameriškem trgu. V kolikor bi zmagal Samsung, bi to lahko vodilo k podražitvi Applovih izdelkov.

Sicer bosta obe podjetji v prihodnjih tednih pripeljali kup prič, ki pa so večinoma javnosti dokaj neznani strokovnjaki. Vodilni predstavniki podjetij naj ne bi nastopili na prostoru za priče.

Samsung v svojo obrambo trdi, da je na trgu mobilnih telefonov že od leta 1991, Apple pa je prišel šele leta 2007. Dizajn telefonskih naprav je industrijski standard že dolga leta in se ni rodil z Applom, ki po trditvah Samsunga želi izriniti konkurenco s trga in omejiti izbiro potrošnikom, da bi zadržal pretirane dobičke. Poleg tega naj bi Apple kopiral obliko iPhona od podjetja Sony.

Apple ima prednost domačega terena, saj je eden od največjih delodajalcev v območju mesta San Jose oziroma v Silicijevi dolini in zvezna sodnica Lucy Koh mu je že prisodila dve predsodni zmagi z začasno prepovedjo prodaje tabličnega računalnika galaxy tab 10.1 in pametnega telefona galaxy nexus.


 

Poglejte si, kaj se zgodi, ko vam na tla pade telefon ... Kateri je bolj vzdržljiv? Samung Galaxy S II ali iPhone 4S?